2min

Tags in dit artikel

, , ,

UPC heeft bekendgemaakt dat het een afknijpbeleid in heeft gevoerd. De internetserviceprovider gaat alle verkeer, behalve HTTP-verkeer, tussen 12:00 en 24:00 uur beperken.

Opmerkelijk genoeg heeft UPC recentelijk nog het afknijpen van usenet- en p2p-verbindingen gestopt, maar er is nu dus voorlopig besloten een breder beleid in te voeren om het netwerkverkeer te regelen.

Alle protocollen met uitzondering van HTTP zullen worden afgeknepen tot een derde van de snelheid. In piektijdens is het zelfs mogelijk dat ook sommige HTTP-websites worden afgeknepen als ze te veel bandbreedte verbruiken.

Eerder werd al een proef uitgevoerd in Flevoland die goed werd ontvangen door de internetprovider. Nu zijn deze netwerkinstellingen dus doorgevoerd in heel Nederland. In ruil voor het afknijpen zijn de downloadsnelheden van nieuwsgroepen van de duurste abonnementen sterk verhoogd.

"Sommige recente veranderingen in onze netwerkinstellingen hebben geleid tot vragen van consumenten", aldus een UPC-woordvoerster. "Het is belangrijk op te merken dat de veranderingen onderdeel zijn van een continue verbetering van de netwerkinstellingen en dat niets op dit moment vast besloten is." Deze beslissing wordt de komende weken pas gemaakt, zo laat UPC weten.

"We willen voorkomen dat buitensporig internetgebruik door een zeer klein percentage gebruikers – ongeveer een procent – ervoor zorgt dat de overige 99 procent traag internet heeft", aldus de woordvoerder.

Kritiek

Hans Ronhaar, voorzitter van Kabel Internet Belangenvereniging COAX, laat weten boos te zijn: "COAX NL is hier echt niet gelukkig mee, en dat is zacht uitgedrukt. Wij hadden echter gehoopt dat UPC haar beloften zou nakomen, na de netwerkaanpassingen. Dat iedereen zou kunnen profiteren van de beloofde Fiber Power-snelheden, ook bij gebruik van nieuwsgroepen en voor het p2p-verkeer."

Er zijn bij de vereniging al veel reacties van UPC-klanten binnengekomen en er is dan ook meteen om uitleg gevraagd, maar op antwoord wordt op dit moment nog gewacht. Overigens blijkt wel uit eerdere briefwisselingen dat de aanpassing eerder dan verwacht is doorgevoerd.

Overigens heeft ook La Quadrature du Net zorgen over de aanpassing. "Dit is duidelijk schadelijk voor de neutraliteit van het netwerk. Deze aanpassing getuigt van slecht netwerkbeheer. Goede netwerken verdelen alle bandbreedte over alle gebruikers en als het netwerk te klein is, moet geïnvesteerd worden in meer bandbreedte", aldus Jérémie Zimmermann, medeoprichter van La Quadrature du Net.

"Dit bepaalt de toekomst van toegang tot het internet door gebruikers. Ik verwacht opstand van gebruikers en weggelopen klanten", zo gaat Zimmermann verder.

De vraag of breedbandproviders sommige services en applicaties af mogen knijpen, is een lastig vraagstuk voor het Europees Parlement en de Europese Raad. Tijdens een stemming in mei weigerde het Parlement voor de tweede keer om afknijpen toe te staan. Op 29 september wordt opnieuw gestemd.