5min

Uit een uitgelekt wetsvoorstel van de Britse Labour-regering blijkt dat men draconische maatregelen wil nemen tegen auteursrechtschending, zelfs zo extreem dat daardoor de vrijheid van het internet in het geding dreigt te komen.

Volgens bronnen dichtbij de Britse regering gaat het om een zeer radicaal wetsvoorstel van de Britse Minister van Binnenlandse Zaken Peter Mandelson. Mandelson wil naar verluidt een wijziging doorvoeren in de Digital Economy Bill waarover in het Britse parlement onderhandeld wordt. Met deze wijziging creëert hij de mogelijkheid om secundaire wetgeving te maken, die geen controle van het Parlement vereist om wijzigingen in de auteurs-, ontwerp- en patentwetgeving aan te kunnen brengen.

Feitelijk betekent dit dat een niet-gekozen persoon de macht heeft om alles te doen uit naam van de bescherming van auteursrechten zonder dat het Britse parlement daar enige controle op kan uitoefenen of vragen over kan stellen. Dat wil eigenlijk zeggen dat de democratie daarmee ondermijnd wordt. Volgens Mandelson zijn er drie redenen die beargumenteren dat zijn voorstel aangenomen zou moeten worden.

Nieuwe oplossingen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt hierdoor de macht om nieuwe oplossingen voor online schendingen van auteursrechten aan te dragen. Men zou bijvoorbeeld een celstraf kunnen hanteren voor het delen van bestanden of een plan om bij drie overtredingen een complete familie van het internet af te sluiten als een van de familieleden beschuldigd wordt van het schenden van auteursrechten. Dit laatste heeft men ook in Frankrijk proberen door te voeren.

Daarnaast krijgt het ministerie de macht om procedures te creëren die rechthebbenden van auteursrechtelijk beschermd materiaal (zoals platenlabels en filmstudio’s) het recht geeft om onderzoek te doen en bovendien ook uitvoerende macht om internetproviders, bibliotheken, bedrijven en scholen te dwingen om gebruikers af te sluiten, websites te verwijderen, URL’s te blokkeren etcetera.

Dwang
Ten derde krijgt het ministerie de macht om dergelijke taken, machten of functies op te leggen op elk persoon in verband met het faciliteren van online schending van auteursrechten. Internetproviders kunnen hierdoor gedwongen worden om hun gebruikers te bespioneren of moeten genoegen nemen met auteursrecht-advocaten die elk stukje content bestuderen voor het online komt. Daarbij kan men ook auteursrechten-politie formeren met de macht om als zodanig op het web op te treden.

Mandelson bindt in zijn wetsvoorstel ook de strijd aan met sites als YouSendIt en andere services die het mogelijk maken om eenvoudig grote bestanden heen en weer te sturen. Hij hoopt hen te kunnen dwingen om, elke functie die gebruikers in staat stelt om hun uploads privé te houden, uit te kunnen schakelen. Daarbij maakt het dus niet uit of je uploads bestaan uit eigengemaakte foto’s of auteursrechtelijk beschermd materiaal, het wordt voor iedereen openlijk tentoongespreid als het aan de minister ligt.

Brief
In een brief aan Harriet Harman, de voorzitter van het Britse huis van afgevaardigden en voorzitter van het comité dat verantwoordelijk is voor wetsvoorstellen schrijft Mandelson dat hij de brief schrijft om zeer snel het groene licht te krijgen om wijzigingen in de wetgeving door te kunnen voeren met als doel ‘het faciliteren van preventie tegen of reductie van online schending van auteursrechten.’

Door rechtstreeks de voorzitter van het Britse huis van afgevaardigden aan te schrijven probeert de minister een wijziging door te voeren in de bestaande wetgeving die de regering door kan voeren door middel van zijn parlementaire meerderheid.

In de brief zet Mandelson ook de verwachte reactie van die groepen uiteen waarop de wijzigingen impact hebben: de rechthebbenden, zoals platenmaatschappijen, de internet service providers (ISP’s) en de consumenten. "Ik verwacht dat rechthebbenden het verwelkomen en zullen steunen. ISP’s zijn waarschijnlijk neutraal omdat het effect qua kosten voor hun nog niet duidelijk is. Consumenten zullen waarschijnlijk tegen de wijziging zijn, maar zullen zien dat het leidt tot verdere kwantificeerbare maatregelen tegen consumenten die de auteursrechten schenden", aldus Mandelson.

Oorlogsverklaring
Volgens Cory Doctorow van de Britse website BoingBoing, dat de documenten afgelopen week via een betrouwbare bron in handen kreeg, is het wetsvoorstel een oorlogsverklaring van de entertainmentindustrie en de controlerende instanties tegen de principes van vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, vrijheid van vergadering, het principe ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’ en concurrentie.

"Dit voorstel creëert de functie van ‘Pirate-Finder General’ met ongelimiteerde mogelijkheden om milities aan te stellen die boven de wet staan, elk hoekje van je leven kunnen doorneuzen, die je van je familie, werk, opleiding en overheid kunnen afsluiten en die je een boete kunnen opleggen of je in de gevangenis kunnen laten stoppen."

Doctorow hoopt dat de Open Rights Group en andere activisten hiermee aan de slag gaan en hij hoopt dat het wordt doorgegeven aan elke Brit. "Als we dit niet kunnen stoppen, betekent dit het begin van het einde voor het internet in Groot-Brittannië", besluit hij.

Bezorgdheid
Bij Labour-collega’s van minister Mandelson heerst ook bezorgdheid over het plan. Zij denken dat als het wetsvoorstel wordt aangenomen, een toekomstige regering de mogelijkheid biedt aan mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van onder meer de News International Publishing Group, om Google plat te walsen. Murdoch is namelijk van mening dat auteursrechten met name geschonden worden door organisaties als Google die korte fragmenten van online kranten gebruikt voor zijn Google News-pagina.

"Ze hebben gezien dat file-sharing niet te reguleren valt, maar het uiteindelijke effect is dat de toekomstige minister van Binnenlandse Zaken de auteurswet zo kan aanpassen als hij dat goed acht", aldus een bezorgde Labour-aanhanger.

Eerder deze maand hekelde Murdoch de wijze waarop zoekmachines nieuws bij elkaar voegen. "De mensen die simpelweg alles oppikken en ermee weglopen — stelen onze verhalen, we zeggen dat ze onze verhalen stelen — ze pakken ze gewoon", zei hij. "Dat is Google, dat is Microsoft, dat is Ask.com, een grote aantal mensen. Ze zouden het nooit gratis gekregen moeten hebben en ik denk dat we in slaap zijn gevallen", aldus Murdoch die groot voorstander is van betaald nieuws op het internet.

Tegenstanders
Privacy-activisten hebben inmiddels de wijziging veroordeeld die ministers de mogelijkheid geeft om auteurswetten in een handomdraai aan te kunnen passen. Volgens Britse minister van Financiën Stephen Timms echter is de macht noodzakelijk om te kunnen verzekeren dat de overheid snel kan reageren als online piraten van peer-to-peer-netwerken overstappen op een ‘nieuwe vorm van auteursrechtenroof’.

De Britse Electronic Frontier Foundation roept op haar website op om de pogingen van de overheid te stoppen. Volgens hen stelt het wetsvoorstel lobbyisten voor draconische maatregelen tegen auteursrechtenschending in staat om het normale democratische proces te omzeilen en hen een effectieve stem te geven tegen nieuwe internet-technologieën die bij hun bezorgdheid oproepen.

Succes
Timms heeft tegenover The Guardian verklaard dat hij verwacht het wetsvoorstel aangenomen zal worden. "Ik denk dat het waarschijnlijk is dat deze wet aangenomen wordt. Ik denk dat er een hoop steun voor het voorstel is, hoewel er ook een levendige discussie over delen van het voorstel zal ontstaan", stelt hij. Volgens Timms is het wetsvoorstel van essentieel belang voor de toekomst van de Britse entertainmentindustrie.

Hij denkt bovendien dat het belang van wat men probeert te doen door veel mensen zal worden erkend. "Wat wetgeving doet is de overheid de macht geven om zijn beleid uit te voeren, dat is wat deze wet doet. Ons beleid is zeer helder, deze wet geeft ons mogelijkheden om het beleid ook uit te voeren." Timms geeft aan dat men vastberaden en toegewijd vast zal houden aan de visie die in het Digital Britain-rapport is vastgesteld.