2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een poging om Psystar definitief het zwijgen op te leggen, heeft Apple deze week een motie ingediend waarmee men wil voorkomen dat Psystar nog langer Mac-klonen blijft verkopen.

In de motie, die afgelopen maandag bij rechter William Alsup werd ingediend, stelt Apple dat het bedrijf onder de auteurswet en Digital Millennium Copyright Act (DMCA) recht heeft op een bindend arrest tegen Psystar. Volgens Apple zullen de verkopen van Psystars Mac-klonen onherstelbare schade aanrichten als het bedrijf deze mag voortzetten. Daarnaast stelt Apple dat Psystar, door de software om Mac OS X te installeren onder licentie uit te geven, ook anderen tot inbreuk heeft aangezet.

In oktober startte Psystar met het onder licentie uitgeven van zijn virtualisatietechnologie ‘Rebel EFI’ aan andere hardwarefabrikanten. Dezelfde software kan echter ook gewoon door particulieren gekocht worden om de installatie van Mac OS X op een pc mogelijk te maken. Daarnaast riep Psystar ook een licentieprogramma in het leven die fabrikanten van Intel-computers de mogelijkheid biedt om Mac OS X 10.6 te draaien.

Apple gaf in de motie eveneens aan dat de schadevergoeding die Psystar kan betalen ontoereikend is. Volgens Apple overschreden de kosten van Psystar de omzetten in zowel 2008 als 2009 en is de waarde van Psystars activa (bezit), volgens het verzoek tot faillissement, veel lager dan 50.000 dollar. "Zelfs al zou Psystar schadevergoeding kunnen betalen, de schade aan Apples merk, reputatie en klandizie is onwaardeerbaar", aldus Apple.

De motie bevat opvallend genoeg ook een verklaring onder ede van Phil Schiller, Apples marketingdirecteur. "Zolang Psystar zijn praktijken voortzet zal de schade aan Apple en zijn merk doorgaan", zei hij. Volgens Schiller zou Apple niet verplicht moeten worden om telkens als men een nieuwe versie van Mac OS X uitbrengt opnieuw een rechtszaak tegen Psystar aan te moeten spannen. Dit zou oneerlijk, duur en tijdverspilling voor zowel het gerechtshof als de betrokken partijen zijn, meent hij.

Onlangs boekte Apple nog een forse zege op Psystar toen het bedrijf gelijk kreeg van rechter Alsup dat Psystar willens en wetens inbreuk gemaakt zou hebben op het auteursrecht van Apple. Ook oordeelde de rechter dat de End User License Agreement (EULA), waarop Apple voortdurend zijn betoog heeft gebaseerd, rechtsgeldig is en dat Psystar door de beveiliging van Apple te omzeilen tevens de DMCA overtreden heeft.

Op 14 december volgt er nog een hoorzitting voor de motie die deze week door Apple is ingediend. Hierna zal duidelijk worden of de eis op een verbod van de verkoop van Mac-klonen haalbaar is. Mocht rechter Alsup Apple ook hierin gelijk geven, dan betekent dat opnieuw een zware nederlaag voor Psystar.