2min

De lancering van Apples langverwachte multitouch iPad-tablet loopt mogelijk vertraging op. Dat is de conclusie van een Wall Street-analist naar aanleiding van berichten over productieproblemen. De iPad zou aanvankelijk eind maart wereldwijd verkrijgbaar zijn.

Canaccord Adams-analist Peter Misek liet vandaag in een research note weten dat er geruchten gaan, dat er zich momenteel productieproblemen bij Apples leveranciers voordoen, zo bericht All Things D, dat onderdeel is van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Hierdoor zou het beschikbare aantal iPads bij de lancering, volgens Misek, wel eens zeer beperkt kunnen zijn.

Er is volgens de analist zelfs een mogelijkheid dat Apple te weinig exemplaren van het apparaat heeft, dat de wereldwijde lancering zal moeten worden uitgesteld en het bedrijf zich daarom voorlopig zal beperken tot de Verenigde Staten. Dit zou een flinke domper zijn voor mensen buiten de VS, die al sinds de introductie in januari op het nieuwe Apple-product wachten.

"We hebben vernomen dat de aankomende iPad-lancering beperkt zou kunnen zijn, omdat een productieprobleem de productie van Apples nieuwste apparaat heeft beïnvloed", schrijft Misek. "Een ongespecificeerd probleem bij de fabrikant van de iPad, Hon Hai Precision, beperkt de lancering waarschijnlijk tot de VS en het aantal beschikbare exemplaren tot ongeveer 300.000 in de maand maart, veel minder dan Apples schatting van 1 miljoen exemplaren."

Misek denkt dat de vertraging waarschijnlijk ook het aantal beschikbare exemplaren in april zal beïnvloeden, in die maand zou namelijk het wifi+3G-model in de verkoop gaan. De analist sluit echter ook niet uit dat Apple, gezien de beperkte voorraad in maart, de lancering met een maand uit zal stellen. Er gingen onlangs al geruchten dat Apple afgelopen week met de voorverkoop van het apparaat zou beginnen, maar mogelijk hebben deze ontwikkelingen roet in het eten gegooid.

Een woordvoerdster van Apple heeft inmiddels telefonisch aan technologiemagazine Wired laten weten, dat de ‘iPad eind maart verkrijgbaar zal zijn’, zoals eerder ook door het bedrijf is aangekondigd. Het is onduidelijk of dat gaat over een wereldwijde lancering of een die beperkt is tot bijvoorbeeld alleen de Verenigde Staten.

De website 9to5Mac.com schrijft daarnaast dat men van een Apple Store Manager gehoord heeft dat op een bijeenkomst voor personeel van Apples eigen winkels op 21 februari jongstleden is aangegeven, dat de iPad in minder dan 30 dagen verkrijgbaar zou zijn. De website denkt dat 23 maart of eerder het meest waarschijnlijk is.