1 min

Tags in dit artikel

,

KSERA, kort voor Knowledgeable Service Robots for Aging, is een Europees project en onderzoek naar het gebruik van robots als ‘verstandige huisvriend’ voor ouderen. De Technische Universiteit van Eindhoven heeft de leiding en richt zich op het integreren van robots in ‘smart homes’.

Het project is grotendeels gericht op COPD-patienten, mensen met een chronische obstructieve longziekte. Het idee is dat speciale woningen voorzien worden van een huisrobot en andere ‘smart-home’-voorzieningen. De robot moet onder andere in staat zijn de patient door het huis te volgen, zijn of haar gewoontes te leren, adviezen te geven en indien nodig een arts te waarschuwen. Ook aan vermaak wordt gedacht in de vorm van internet en video.

"Wij willen laten zien wat er mogelijk is op dit gebied". Zoals vaak het geval is bij intelligente robots krijgen ook de ethische kwesties voldoende aandacht. "De robot moet goede adviezen geven, maar mag geen politieagent spelen. We moeten duidelijk de grenzen bepalen, aangezien de robot continu met privacygevoelige gegevens in contact komt," aldus Meesters. De robot moet dienen als het centrale aanspreekpunt voor alle systemen in het huis.

Het project heeft een budget van 4 miljoen euro, waarvan 2,9 miljoen van de Europese Unie afkomstig is. Het samenwerkingsverband bestaat uit een Italiaans onderzoekscentrum, de TU van Wenen, de universiteit van Hamburg, Italiaans ICT-bedrijf Consoft, het Central European Institute of Technology in Wenen en de Israëlische zorgverstrekker maccabi Healthcare Services.