2min

Nadat gisteren multitasking in iPhone OS 4.0 min of meer werd bevestigd, kwam er vandaag meer duidelijkheid in de manier waarop Apple dit gaat doen. Zo zou men gekozen hebben voor een interface die vergelijkbaar is met de Exposé-functionaliteit van Mac OS X.

AppleInsider meldt woensdag dat in de vierde versie van het iPhone OS, applicaties die niet standaard op de iPhone aanwezig zijn, op de achtergrond actief kunnen blijven, beter bekend als multitasking. Momenteel is dit alleen mogelijk met standaard applicaties van de iPhone. Volgens bronnen, die bekend zijn met Apples plannen voor de nieuwe software, heeft Apple hiervoor een interface bedacht die vergelijkbaar is met de Exposé-functionaliteit van het Mac OS X-besturingssysteem.

Middels Exposé in Mac OS X kan een bureaublad vol met vensters op een overzichtelijke manier worden weergegeven, zodat men sneller tussen vensters kan wisselen. Zo kunnen alle vensters of alleen de vensters van één applicatie worden weergegeven en is het daarnaast mogelijk om het bureaublad helemaal leeg te maken. De iPhone-software zou volgens ingewijden een soortgelijke interface krijgen voor het beheren van actieve applicaties.

Omdat de iPhone echter over een kleiner scherm beschikt en iPhone-applicaties slechts uit één enkel venster bestaan, worden er op de iPhone geen vensters weergegeven, maar alleen de icoontjes van applicaties. Hiermee is de functionaliteit beter vergelijkbaar met alt-tab in Windows of command-tab in Mac OS X, waarmee snel tussen applicaties gewisseld kan worden. De interface voor het beheren van actieve applicaties zou naar verluidt weergegeven worden wanneer er twee keer op de Home-knop van de iPhone gedrukt wordt.

In iPhone OS 3.0 introduceerde Apple Push Notifications, een mogelijkheid om niet-actieve applicaties toch updates in de vorm van meldingen, geluid en badges te laten ontvangen. Volgens AppleInsider was dit slechts een tussenweg als opstapje om volledige multitasking-functionaliteit te kunnen bieden. Volledige multitasking en Push Notifications zouden in de nieuwe iPhone-software dan ook gewoon naast elkaar kunnen bestaan, zo stelt de website.

Naast multitasking zou Apple ook een mogelijkheid hebben ingebouwd om in één keer van alle e-mailaccounts de e-mails te kunnen zien. Hiervoor zou een algemene inbox-weergave zijn toegevoegd. In de huidige versie van het iPhone OS moet de gebruiker nog wisselen tussen e-mailaccounts om de desbetreffende inbox te kunnen zien. Daarnaast kunnen in iPhone OS 4.0 ook individuele contacten aan het homescherm worden toegevoegd. Deze functies staan overigens niet vast en kunnen gedurende het ontwikkelingsproces nog gewijzigd of helemaal geschrapt worden.

Het is momenteel nog onduidelijk wanneer iPhone OS 4.0 gelanceerd zal worden en welke toestellen van multitasking gebruik kunnen maken. Volgens ingewijden zijn er momenteel al alpha-builds van de nieuwe firmware beschikbaar, hetgeen suggereert dat multitasking niet slechts voor de allernieuwste iPhone beschikbaar zal komen, maar mogelijk ook voor oudere modellen. Tot nu toe heeft Apple elk jaar in de zomer een nieuwe versie van het iPhone OS gelanceerd, nadat men het in maart van datzelfde jaar introduceerde.