2min

Micro-blogdienst Twitter maakte vrijdag op zijn bedrijfsblog bekend dat het Tweetie, een van de populairste Twitter-applicaties voor de iPhone, heeft overgenomen. Met de overname streeft het bedrijf er naar om de Twitter-gebruikerservaring verder te verbeteren en de focus weer op mobiliteit te leggen.

"Mensen zouden overal toegang tot Twitter moet hebben zonder wrijving of verwarring", schrijft Evan Williams, CEO van Twitter. Nadat het bedrijf de gebruikerservaring van Twitter door middel van iPhone-applicaties analyseerde, kwam men naar eigen zeggen tot de conclusie dat er veel ruimte is voor verbetering. "Mensen zoeken naar een applicatie van Twitter en die vinden ze niet. Ze raken verward en geven op. Het is belangrijk dat we de voordelen voor de gebruiker weer voorop stellen en een geweldige ervaring creëren", aldus Williams.

Een eerste stap in deze richting is de overname van Tweetie, voorheen eigendom van Loren Brichter, beter bekend als atebits. De iPhone-applicatie Tweetie, die nu nog 2,39 euro kost, zal binnenkort gratis zijn en omgedoopt worden naar Twitter for iPhone. Loren Brichter zal daarnaast gaan werken in het mobiele team van Twitter en onder meer gaan meewerken aan een officiële Twitter-applicatie voor de iPad, Apples multitouchtabletcomputer.

Brichter werkt momenteel al sinds oktober vorig jaar aan een tweede versie van Tweetie for Mac, de desktopversie van de Twitter-applicatie voor het Mac-platform. Hij liet kort na de aankondiging weten dat hij zijn best doet om zo snel mogelijk een bètaversie van de software te kunnen vrijgeven. Ook zegt hij uit te kijken naar een nieuwe generatie van mobiele clients. Naast de overname van Tweetie, maakte Twitter ook bekend in samenwerking met Research In Motion (RIM) een officiële Twitter-applicatie voor de BlackBerry te hebben ontworpen, die gratis te downloaden is.

Twitter-gebruikers hebben momenteel de keuze uit een veelvoud aan Twitter-clients voor verschillende platformen. Het is onduidelijk wat de nieuwe weg voor dergelijke applicaties zal gaan betekenen. Twitter heeft altijd nauw samengewerkt met ontwikkelaars om de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, maar lijkt nu op een punt te zijn aanbeland dat het deze gebruikerservaring in eigen hand wil houden. Zodra Brichter officieel tot het team is toegetreden, zal het bedrijf meer duidelijkheid geven over de plannen die het heeft met (mobiele) applicaties.