1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Consumentenbond heeft een oproep gedaan aan sociale netwerksites zoals Hyves en Facebook om de informatie in gebruikersprofielen standaard niet aan de buitenwereld te tonen. Eerder deze week was er al een oproep van Amerikaanse politici aan Facebook om hetzelfde te doen.

De privacy van gebruikers op sociale netwerksites is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Veel sociale netwerksites geven aan dat gebruikers de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen welke informatie zij willen delen en met wie, maar om informatie te verbergen moeten gebruikers dit wel eerst instellen.

De kritiek van de Amerikaanse politici en nu ook de Consumentenbond ligt bij het feit dat persoonlijke informatie standaard getoond wordt en dat veel gebruikers niet doorhebben wie de informatie allemaal kan zien. Vooral mensen met minder verstand van computers en het internet zouden niet altijd door hebben dat er persoonlijke informatie gedeeld wordt met derden en is het voor hun lastig om te navigeren door alle ‘ingewikkelde’ instellingen.