2min

Motorola heeft een technologie geïmplementeerd in Droid X genaamd eFuse die de telefoon onbruikbaar kan maken als de gebruiker probeert deze te jailbreaken, modden of te hacken.

De techniek is niet nieuw, deze stamt namelijk uit 2004, maar wordt wel op een nieuwe manier gebruikt. Het komt erop neer dat een eFuse-chip controleert of de informatie die het verkrijgt van de bootloader correct is. Onder meer de firmware-informatie (de zogenaamde ROM’s), kernelinformatie en de bootloaderversie worden doorgegeven aan de chip.

Indien die informatie incorrect is – dat wil zeggen dat iemand zijn persoonlijke ROM erop heeft gezet – dan zal het opstarten mislukken en wordt de telefoon onbruikbaar gemaakt. Wil de gebruiker de telefoon toch nog gebruiken, dan moet de originele ROM weer geïnstalleerd worden.

Het wordt lastig deze beveiliging te kraken. Niet alleen omdat er nog maar weinig informatie over is, maar ook omdat als het upgradebestand al niet correct is, de telefoon eveneens onbruikbaar wordt gemaakt.

Recensenten en gebruikers zijn negatief over de techniek. Zij stellen dat als ergens voor betaald is, het van hen is en ze ermee mogen doen wat ze willen. De reviewers raden nieuwe klanten dan ook aan de Droid X over te slaan. Bovendien is de zet vreemd, gezien op de Milestone, een eerder Android-toestel van Motorola, nog steeds geen aangepaste ROM’s gezet kunnen worden.

Motorola heeft laten weten dat het dichtgooien van software en hardware heel normaal is en al jaren gebeurt.


Nu blijkt dat indien de originele firmware weer wordt hersteld, het toestel weer correct werkt. Het artikel is hierom aangepast.