2min

De Koninklijke Bibliotheek heeft besloten om nazistische kranten uit de Tweede Wereldoorlog vanaf 16 september gewoon op internet te gaan plaatsen. Volgens de bibliotheek moet iedereen kunnen zien en leren hoe de historische ongecensureerde werkelijkheid in elkaar zit.

Wel moeten alle lezers zich er van bewust zijn dat de kranten op zichzelf gecensureerd zijn want uiteindelijk bepaalde de Nazi’s wat er in de kranten verscheen.

Sinds het voorjaar is de Bibliotheek al bezig met het maken van een digitaal krantenarchief. Alle landelijke, regionale, lokale en zelfs koloniale kranten van de afgelopen 400 jaar worden gedigitaliseerd en gratis publiekelijk beschikbaar gemaakt, op de website http://kranten.kb.nl.

Er was al een hele discussie ontstaan of de Bibliotheek dit nou wel moest doen, sommige mensen kunnen het aanstootgevend vinden, ook zou het mogelijk zeer gevoelig liggen bij de nabestaanden van oorlogsslachtoffers.

De Koninklijke Bibliotheek is niet over 1 nacht ijs gegaan en heeft een bijeenkomst georganiseerd waarbij diverse organisatie en ervaringsdeskundigen bi betrokken waren, die iets te maken hebben met de oorlog of belangen van oorlogsslachtoffers. Uit deze bijeenkomst lijkt de Koninklijke Bibliotheek af dat er geen grote bezwaren zijn en zij gaan dus door met het digitaal beschikbaar maken.

Het enige wat nu nog roet in het eten kan gooien van de Bibliotheek zijn de juridische aspecten. Het is niet geheel duidelijk hoe het de wet tegen dit plan aan kijkt. De bibliotheek zou bijvoorbeeld aangeklaagd kunnen worden voor verspreider van discriminerende inhoud, ook zou de bibliotheek wellicht medeplichtig kunnen worden bevonden als mensen misbruik gaan maken van de inhoud van deze kranten.

Het ministerie van Justitie heeft de Koninklijke Bibliotheek voor de juridische bezwaren gewaarschuwd, en dat publicatie van de kranten een reden kan worden voor het Openbaar Ministerie om in actie te komen. De Koninklijke Bibliotheek is zich hier van bewust maar het besloten het gewoon te publiceren en af te wachten wat er gaat volgen.