1 min

Tags in dit artikel

, ,

NVIDIA lanceert vandaag haar GT430, een low-end videokaart die gebaseerd is op de Fermi-architectuur. Deze videokaart biedt ondersteuning voor DirectX 11 en richt zich voornamelijk op HTPC’s. De videokaart komt dan ook in diverse low-profile-uitvoeringen op de markt.

De GF108 GPU is het hart van de GeForce GT430. Deze GPU, die volgens een 40nm lithografie is geproduceerd, heeft 96 CUDA Cores aan boord tezamen met 16 texture units. In dit geval lijkt de GF108 dan ook op halve GF106, die wordt gebruikt voor de GTS450-kaarten.
De kloksnelheid van de GPU bedraagt bij de standaard-kaarten 700 MHz terwijl het 1GB-grote DDR3-geheugen op 1800 MHz draait. Het geheugen beschikt over een 128-bit-bus.

De GT430 richt zich voornamelijk op de HTPC-markt. Dit is dan ook te zien aan de aansluitingen en features die de videokaart heeft meegekregen. Naast het low-profile-uitvoering beschikt de kaart over een HDMI 1.4-aansluiting. Deze aansluiting biedt tevens de mogelijkheid voor het doorgeven van Dolby Digital True HD en DTS Master Audio. Daarnaast biedt de videokaart ondersteuning voor het hardwarematig decoderen van HD-content.

De nieuwste aanwinst van NVIDIA moet ongeveer 70 tot 80 euro gaan kosten, afhankelijk van de partner. De kaart heeft een TDP van 49 watt, waardoor een aparte stroom-aansluiting niet vereist is.