2min

Facebook lanceert binnenkort een nieuwe berichtendienst genaamd ‘Messages’. Facebook Messages brengt chat, sms en e-mail samen in één inbox. Speculaties over de komst van de dienst deden al een tijdje de ronde.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde de plannen maandag aan tijdens een persconferentie in San Francisco. Zuckerberg vermeldde dat de nieuwe dienst het versturen van berichten gemakkelijker moet maken, ongeacht welke communicatiemethode er wordt gebruikt. De ontvanger kan ook instellen op welke manier die zijn berichten wilt ontvangen, bijvoorbeeld per SMS of per e-mail.

Met de nieuwe berichtendienst kunnen gebruikers onder andere een eigen @Facebook.com-mailadres aanmaken. Mensen die geen account hebben op Facebook kunnen ook gebruik maken van de dienst met hun eigen e-mail adres. Maar Zuckerberg heeft in de persconferentie duidelijk gemaakt dat Messages geen e-mailsysteem is. "Het klopt dat mensen mailadressen kunnen aanmaken via Facebook.com, maar het is geen e-maildienst. E-mail maakt er slechts onderdeel van uit."

De berichten van een gebruiker worden gegroepeerd opgeslagen. Daarnaast worden zowel de chatberichten, sms’jes als de e-mails van een contactpersoon gezamenlijk weergegeven in de vorm van een gesprek, en uiteraard ook gezamenlijk opgeslagen. Volgens Zuckerberg is de dienst onvergelijkbaar met concurrenten als Gmail en Yahoo. De berichtendienst moet volgens Zuckerberg informeel, snel, simpel en kort worden.

Zuckerberg onthulde dat Facebook op dit moment ongeveer 500 miljoen gebruikers heeft, waarvan er 350 miljoen miljoen de berichtendienst van Facebook regelmatig gebruiken, met z’n 4 miljard verstuurde berichten per dag. Volgens Zuckerberg groeit het berichtenverkeer harder dan het overige gebruik van Facebook.

Facebook Messages wordt vanaf vandaag geleidelijk uitgerold. Het sociale netwerkt hoopt de nieuwe dienst over een paar maanden voor iedereen bescikbaar te kunnen stellen. Maar in eerste instantie gebeurt dit alleen op uitnodiging.