2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens de verwachting van Kingston gaan de kosten van SSD’s volgend jaar naar 1 euro per Gigabyte, nu zijn de kosten van een SSD nog 1,30 tot 1,40 euro per GB. Kingston is een van de grotere leveranciers van SSD’s, USB-sticks en DDR-geheugenmodules.

Erik Vink, business development manager van Kingston Technology in Nederland, verwacht in 2011 een prijsdaling van 30 of 40 procent te zien voor SSD’s. Toch zal de prijs dan nog steeds een veelvoud zijn van wat een normale harde schijf kost. "Voor desktops en servers is de SSD puur een toevoeging. Voor notebooks kan de SSD wel een vervanging van de harddisk worden." De verkoop van SSD’s loopt bij Kingston erg hard, aldus Vink. Alleen de vraag naar SSD flashchips ontwikkeld zich nog wel "heel grillig", de ene keer verkoopt het bedrijf in Nederland honderd SSD’s in een maand tijd en de andere keer verkopen zij er wel duizend. Begin 2010 stond OCZ boven aan de top met hun SSD’s, zij waren hiermee echt de marktleider, Intel kwam toen de markt op en veroverde snel een sterke marktpositie en behaalde zelfs de eerste plaats. Toch wist OCZ de eerste positie recent weer te heroveren door met een beter presterende SandForce-controllerchip te komen.

In 2010 had Kingston zijn portfolio erg sterk uitgebreid met maar liefst 4 productlijnen, waarvan de M-serie en de E-serie samen met Intel werden geproduceerd. Ook produceert OCZ verschillende inbouw maten, zo hebben zij momenteel een 1,8-inch, een 2,5-inch en een 3,5-inch in de winkels liggen. Kingston komt binnenkort ook met een externe SSD die aan te sluiten is via een USB 3.0-interface, USB 3.0 is tien keer zo snel dan USB 2.0. Ook zou het nog eens kunnen dat in 2011 een 1TB versie uit gaat komen, echter is het nog niet zeker of dit haalbaar is met de prijs,zeker als je kijkt dat je nu nog voor een 500GB SSD maar liefst 1000 euro betaalt.

De levensduur van SSD’s is een hele tijd een vraagteken geweest doordat je veelvuldig een geheugencel beschrijft en uitleest. Microsoft heeft een echter in Windows 7 de trim-feature verwerkt, waardoor de levensduur van een SSD enorm verlengd worden. Gebruikers van een ouder besturingssysteem zoals Windows XP hebben hier echter niets aan gezien die feature daarin ontbreekt. Kingston heeft nu zelf ook een feature ontwikkelt die ook bijdraagt aan verlening van de levensduur van een SSD, deze feature wordt ook wel ‘garbage collection’ genoemd.