2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In het AD is vandaag te lezen dat verschillende politiekorpsen data kopen van TomTom om te bepalen waar ze hun verkeerscontroles moeten houden. Het gaat hierbij om data waarin staat wanneer, hoe snel en in welke richting mensen rijden.

TomTom heeft inmiddels het bericht in het AD bevestigd. TomTom heeft aangegeven dat het de gegevens niet direct zelf verkoopt aan de politie maar dat dit gebeurt via een tussenhandelaar. "Dat is een beetje een vervelende verrassing, we wisten dat niet. We moeten maar even kijken wat we daarvan vinden", aldus de woordvoerder van TomTom.

De politie kan met deze gegevens dus precies zien waar veel en vaak te hard wordt gereden om hier vervolgens meer te gaan controleren. Aan de ene kant is dit enorm goed voor de verkeersveiligheid, want er wordt daadwerkelijk gecontroleerd op plaatsen waar dit ook nodig is, aan de andere kant kan de weggebruiker het ook oppakken als de manier om zoveel mogelijk geld bij elkaar te flitsen.

De databank van TomTom, die wordt verkocht aan bedrijven en dus ook de aan overheid, beschikt over zeer actuele verkeersgegevens. Deze verkeersgegevens worden in principe verzameld door elke TomTom en gedeeld via het internet. Op de TomTom is een instelling te vinden waarmee het anoniem delen van de gegevens kan worden uitgeschakeld.

De gegevens worden niet alleen gebruikt door de politie. Sinds enkele jaren heeft TomTom ook een filefunctie in zijn TomToms en via het internet, om files te voorspellen, gebruikt TomTom ook deze gegevens. Ook is een andere tak van de overheid vaste klant bij de TomTom. Die tak gebruiken de gegevens om te kijken waar vaak files optreden om vervolgens te besluiten wegen te vernieuwen, te verbreden of aan te passen.

De ANWB heeft al laten weten dat het van mening is dat klanten duidelijker moeten worden geïnformeerd dat TomTom deze gegevens verzamelt en doorverkoopt aan onder andere de politie.