2min

als we de Russiche blogger Eldar Murtazin mogen geloven dan gaat Microsoft de telefoontak van Nokia kopen. De onderhandelingen hierover beginnen volgende week achter gesloten duren aldus, Murtazin.

Murtazin deed in het verleden al vaker juiste voorspellingen. Zo wist hij als eerste te meldden dan Nokia en Microsoft intensief gingen samenwerken om Nokia telefoons op de markt te brengen met Windows Phone. Of hij deze keer ook gelijk heeft zal moeten blijken, maar mocht dat zo zijn is het een van de grootste overnames in telecomland.

Veel details heeft Murtazin niet over de op handen zijnde overname maar het zou gaan om de telefoontak van het bedrijf. Nokia bestaat naast de telefoontak verder uit een joint venture met Siemens, NokiaSiemensNetworks. Deze joint venture is actief in de markt van telecom- en netwerkapparatuur. Daarnaast is er nog een Nokia-tak welke verantwoordelijk is voor de overgenomen digitale kaartenmaker Navteq. Nokia nam Navteq over in 2007 voor 5,7 miljard euro.

Vorige week deed Microsoft ook al een grote overname, door Skype over te nemen voor 8,5 miljard dollar. Indien Microsoft inderdaad de telefoontak van Nokia gaat overnemen zal er echter een stuk dieper in de buidel moeten worden getast. Nokia is ondanks de mindere prestaties nog steeds een waardevol bedrijf. Nokia is in totaal ongeveer 35 miljard dollar waard. Daar moet de waarde van de kaartenmaker Navteq en de joint venture met Siemens dan nog wel vanaf. Verwacht wordt dat Microsoft ergens tussen de 15 en de 25 miljard dollar zal moeten neerleggen voor de telefoontak van Nokia.

Microsoft kreeg vorige week al veel kritiek vanwege de overname van Skype. Volgens sommige analisten heeft Microsoft veel te veel betaald voor de beldienst die vorig jaar 20 miljoen dollar winst maakte. Microsoft het wel meteen duidelijk gemaakt grootste plannen te hebben met Skype en integratie van de beldienst in allerlei Microsoft onderdelen.

Een overname van de telefoontak van Nokia is echter nog veel risicovoller dan de overname van Skype. De telefoontak van Nokia zit in een neerwaartse spiraal en moet met de komst van Windows Phone 7 worden omgebogen. Of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag, Windows Phone moet zich wat dat betreft nog echt bewijzen. Aan de andere kant is er geen beter moment om Nokia over te nemen, als Nokia volgend jaar de spiraal weet om te buigen met de komst van Windows Phone op haar toestellen, gaat de omzet en de winst weer omhoog en dus ook de waarde van de telefoontak.