2min

Als we de website Techcrunch mogen geloven dan is Facebook al enige tijd bezig met een project dat de codenaam Spartan draagt. In totaal zouden zo’n 80 ontwikkelaars bezig zijn met dit project, dat als doel heeft Apple’s Appstore buitenspel te zetten op hun eigen apparaten. Facebook wil dit doen door een compleet mobiel platform te bouwen inclusief Appstore met HTML5.

Het klinkt dus een beetje als Apple verslaan op hun eigen terrein. Facebook maakt momenteel al gebruik van de Appstore van Apple met hun Facebook applicatie, echter zou Facebook net als veel andere uitgevers van mening zijn dat Apple veel te veel restricties oplegt en een te groot deel van de omzet verlangt (30 procent).

Om die reden zou Facebook daarom besloten hebben met een alternatief platform te komen dat Apple niet kan blokkeren, maar wel eenzelfde soort ervaring moet bieden. Facebook wil dat doen door een HTML5 platform uit de grond te stampen dat gewoon in Safari, de webbrowser van de iPhone en iPad, kan draaien. Dit nieuwe platform zal naar verluidt ook een Appstore gaan bevatten waar ontwikkelaars hun eigen HTMl5 apps in kunnen plaatsen, ook het betalingssysteem van Facebook, Facebook Credits, zal worden doorgetrokken naar dit platform.

Volgens Techcrunch zou Facebook al diverse partners hebben gevonden die willen instappen in dit platform. Zo zou Zynga al begonnen zijn aan het bouwen van verschillende HTML5 games en hebben ze titels als de Huffington Post bereidt gevonden om een nieuwsreader app te bouwen.

Het doel van Facebook is vrij simpel, het bouwen van een mobiel platform wat alle bestaande appstores overbodig maakt, ook zouden andere mobiele gebruikers (Android, Windows Phone, Blackberry, etc) straks gebruik moeten gaan maken van dit platform, maar volgens Techcrunch ligt de focus nu vooral op iOS omdat dat platform de meeste beperkingen kent.

Normaal gesproken zou je zeggen dat de kans van slagen van zo’n project niet heel groot is, omdat een zogenaamde native applicatie (applicatie speciaal gebouwd voor iOS), veel meer voordelen biedt ten opzichte van een HTMl5 webapp. Alleen moet men niet vergeten dat Facebook 100 miljoen gebruikers heeft die vrij trouw volgen als Facebook iets nieuws brengt, waarmee Facebook mogelijk de enige speler is die Apple’s beleid en Appstore kan verslaan.