2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De race om de 6000 patenten van Nortel is nog niet gelopen, Google leek met zijn bod van 900 miljoen dollar vrijwel verzekerd van de patenten maar nu gaan de IT-reuzen Apple en Intel ook een bod uitbrengen op het patentenpakket. Dit kan voor Google best wel eens nadelig uitpakken.

Naast Google, RIM, Ericsson en RPX Corp zullen Apple en Intel eveneens meedingen naar de 6000 patenten van de failliete Canadese telecomfabrikant Nortel. Vanwege de grote vraag is het biedingsproces, dat niet openbaar is, verschoven naar 27 juni.

Begin april deed Google een openingsbod van 900 miljoen dollar voor alle patenten van Nortel. Sindsdien heeft nog niemand een hoger bedrag geboden. Als Apple, Intel of ander bedrijf een hoger bod uitbrengt, kan dit de prijs voor Google behoorlijk opdrijven. Het Amerikaanse ministerie van Justitie volgt het biedingsproces nauwlettend, omdat de patenten gebruikt zouden kunnen worden om de concurrentie in de mobiele sector te beperken.

Het patentenpakket van Nortel omvat 6000 patenten voor smartphone en telecomtechnologie, waaronder draadloos, optisch, 3G en 4G mobiel breedband en internetadvertenties. De waarde van dat portfolio is eind vorig jaar geschat op ruim 1 miljard dollar. Analisten verwachten dat de prijs best nog wel eens kan oplopen. Waar Google’s financiële grens precies ligt is onduidelijk, maar analisten verwachten vrij hoog. Google gaf eerder aan koste wat het kost die patenten in handen te willen krijgen en dat een tegenbod dan ook geen zin heeft. Daar heeft Google gezien de omvang en de financiële positie gelijk in, maar dat geldt natuurlijk niet als een bedrijf als Apple gaat meebieden.

Microsoft doet in elk geval niet mee in deze biedingsoorlog. Het bedrijf heeft namelijk al toegang tot de patenten van Nortel. In 2006 sloten Microsoft en Nortel een deal waarbij Microsoft een niet-aflopende licentie heeft op alle patenten van Nortel. Microsoft is niet te spreken over de huidige gang van zaken en zegt zich grote zorgen te maken. Het bedrijf vreest dat hun licentie ongeldig wordt of niet meer verlengt kan worden bij een eventuele koper.

Google heeft zijn zinnen gezet op het gehele patentenpakket van Nortel. Het bedrijf zegt hiermee zijn smartphone-besturingssysteem Android te willen beschermen tegen zijn concurrenten. Daarnaast zou het pakket mogelijk rechtszaken kunnen voorkomen die momenteel tegen het bedrijf lopen.