1 min

Tags in dit artikel

,

KPN business partner IsraPunt wordt ervan beschuldigd de rechten op VoIP-software van NeoNova te hebben geschonden. Een groot aantal klanten loopt daardoor het risico dat ze illegale software in gebruik hebben.

NeoNova, leverancier van VoIP-telefonie op basis van het open source systeem Asterisk, stapte een jaar geleden naar de rechter. Ze daagde IsraPunt, business partner van KPN, voor de rechter omdat het bedrijf zijn software zou gebruiken. IsraPunt is zich van geen kwaad bewust en zegt dat de software van Asterisk open source is. Bovendien heeft het bedrijf zelfs bijgedragen aan de verdere ontwikkeling ervan.

IsraPunt heeft het product IP Businessmanager aan diverse klanten geleverd, waaronder de KLPD, Universiteit van Twente en de gemeente Rotterdam. Als de rechter beslist dat IsraPunt in overtreding is, gebruiken deze klanten feitelijk illegale software.

Aangeklaagd worden voor het gebruik van open source software, klinkt behoorlijk vreemd in de oren. Daar zit het probleem ook niet volgens NeoNova. Dat bedrijf heeft in samenwerking met IsraPunt de gebruikersinterface en programma’s verder ontwikkeld. Deze uitbreidingen verkoopt NeoNova onder licentie.

Het is nu aan de rechter om te oordelen of IsraPunt hetzelfde systeem verkoopt als NeoNova, of dat er sprake is van twee verschillende systemen met verschillende structuur en databases. Als NeoNova door de rechter in het gelijk wordt gesteld, zal IsraPunt een flinke som geld moeten ophoesten.