2min

Tags in dit artikel

Sandia National Laboratories heeft een onderzoek verricht waaruit blijkt dat de huidige koelmethodes verre van doeltreffend blijken. Met een relatief simpel systeem wisten onderzoekers een doeltreffende processorkoeling te ontwikkelen.

Het gaat hierbij om een mechanisme waarbij de heatsink 5000 maal per minuut wordt rondgedraaid middels een motortje dat zich in het centrum van de constructie bevindt. De koeler beschikt zodoende niet over ventilatoren, omdat de heatsink hier zelf toe dient. De heatsink is gemonteerd op een vaste plaat welke in contact staat met de processor en dus de warmte overdraagt.

Het koelblok is vervaardigd uit aluminium welke als gebogen lamellen in een cirkel gepositioneerd zijn op de vaste plaat. Tussen de lamellen bevindt zich ongeveer 2,4 millimeter ruimte. Het geheel is stukken minder groot dan de gemiddelde koeler, het heeft een diameter van 10 centimeter en een hoogte van slechts 1,5 centimeter. Inclusief de motor is het gewicht onder de 600 gram.

Huidige koelers kennen het probleem dat er een laagje lucht blijft hangen tegen het oppervlak, waardoor verse en koelere lucht moeilijker kan worden aangevoerd, wat de koelprestaties negatief beïnvloedt. De roterende koeler van Sandia National Laboratories is vrijwel niet onderhevig aan dit probleem, op hoge snelheid zou het probleem volledig verdwenen zijn.

De ontwikkelaars hebben de koeling ook al uitgeprobeerd met een afgedekte bovenkant. Hoewel de hypothese was dat er een tunneleffect zou ontstaan, werden de resultaten er niet positiever op. De koelresultaten bleven dezelfde, maar de geluidsproductie ging omhoog. Desalniettemin lijkt het ons wellicht toch niet onverstandig om een systeem dat met 5000 toeren per minuut ronddraait af te dekken om eventuele ongelukken te voorkomen.

Hoe de koelresultaten zich precies verhouden ten opzichte van andere koelmethoden is tot nog toe niet volledig duidelijk, er zijn nog geen vergelijkingen gepubliceerd.

De toepassing voor dit koelsysteem lijkt groot, naast datacenters denken de onderzoekers dat het systeem ook toegepast kan worden in PC’s, laptops, consoles en andere elektrische apparaten.