2min

De FBI heeft veertien man gearresteerd. Ze vermoedt dat de mannen lid zijn van de internationale hackersgroep Anonymous en dat ze deel hebben genomen aan DoS-aanval tegen Paypal. Daarnaast zijn er ook mensen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland gearresteerd.

Dat meldde Wired gisteren op zijn website. In de Verenigde Staten zijn veertien verdachten aangehouden. In het Verenigde Koninkrijk is één 16-jarige jongen aangehouden en in Nederland vier verdachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een verklaring over de verdachten gegeven. Het gaat om vier mannen van 17 tot 35 jaar. Zij worden ervan verdacht verschillende websites te hebben gehackt, waaronder Pepper.nl, het telefoon- en chatbedrijf bedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl. Ze werkten samen onder de naam AntiSec, dat voortgekomen is uit een afsplitsing van Anonymous.

Het Team High Tech Crime kwam de verdachten op het spoor door onder een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. Zo was het eenvoudig om de gegevens van de verdachten te achterhalen. Zij zijn daarop onmiddellijk aangehouden. In het onderzoek werkten de rechercheurs samen met het internetsecurity bedrijf Fox-IT.

De overigen verdachten zouden volgens de FBI ook lid zijn van de hackersgroep Anonymous en betrokken zijn geweest bij de DoS-aanval op Paypal, Visa en Mastercard. Deze betalingsdiensten bevroren vorig jaar alle geldstromen van en naar Wikileaks. Uit wraak haalde Anonymous de website van deze financiële dienstverleners uit de lucht.

Om de DoS-aanval uit te voeren downloadden de hackers de tool Low Orbit Ion Cannon, maar de tool verbergde niet het IP-adres van de gebruikers. Het opsporen van de verdachten was daardoor een stuk eenvoudiger voor de politie.

Naast de arrestaties vaardigde de FBI 35 arrestatiebevelen uit naar andere verdachten in deze zaak.

Vorig jaar december arresteerde de Nederlandse politie al een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. Hij zou hebben deelgenomen aan de DoS-aanval tegen Visa en Mastercard. Snel genoeg na de arrestatie bekende de jongen dat hij had deelgenomen aan deze actie. En onlangs arresteerde de Italiaanse politie 15 verdachten die lid zouden zijn van Anonymous. Anonymous kondigde daarop wraakacties aan.