3min

Tags in dit artikel

, , ,

In de Chinese stad Kunming staan zeker drie nepwinkels die claimen een officiële Apple Store te zijn. Maar wie binnenkomt en goed oplet komt tot de conclusie dat dit niet het geval is.

Dat schrijft de Amerikaanse blogger Birdabroad, die momenteel in China woonachtig is. Ze ontdekte het bedrog toen zij en haar man terugkwamen na een aantal maanden in het buitenland te hebben doorgebracht. In die tijd waren er in hun buurt diverse winkels verdwenen en nieuwe voor in de plaats gekomen, waaronder de Apple Store.

Zij en haar man gingen de winkel binnen om rond te kijken. Het zag eruit als een echte Apple Store: de voorgevel had een groot Apple logo, de medewerkers droegen blauwe shirts en ID-kaarten met het iconische stuk fruit, de inrichting zag er professioneel uit en zelfs de wenteltrap was aanwezig.

Maar al snel genoeg viel haar een aantal zaken op waardoor ze ging twijfelen aan de echtheid. Om te beginnen stond er onder het Apple-logo aan de voorgevel "Apple Store" geschreven. Apple doet dit nooit bij zijn winkels: klanten zien alleen een grote, gloeiende appel. Ook de ID-kaart van het personeel was niet in orde. In plaats van een naam stond er "staff" opgeschreven. Verder zag de wenteltrap er armoedig uit en waren de muren niet fatsoenlijk geschilderd, zoals je van een officiële Apple Store mag verwachten.

Tevens sprak de blogger met enkele verkoopmedewerkers. Volgens haar waren zij er heilig van overtuigd dat ze voor Apple werkten.

Toen de blogger een aantal foto’s wilde maken van de winkel werd ze door enkele verkoopmedewerkers en beveiligingspersoneel aangesproken en vriendelijk verzocht geen foto’s te maken. Daarop verzon ze de smoes dat zij en haar man Amerikaanse medewerkers van Apple waren die China bezochten om een aantal lokale Apple Stores te bekijken. "Ze werden een stuk vriendelijker en stonden toe dat ik een aantal foto’s nam", aldus de blogger.

Toen ze vervolgens een blokje omliep, kwam ze nog twee andere namaak Apple Stores tegen. Eenmaal thuis keek ze op de website van Apple in de lijst van officiële Apple Store vestigingen. Geen van de winkels die ze tegenkwam stond op deze lijst.

Een woordvoerster van Apple heeft tegenover de Daily Mail verklaard dat de winkels in Kunming "ongeautoriseerd" zijn. Of de elektronicagigant maatregelen gaat nemen tegen deze nepwinkels kon ze zegsvrouw niet zeggen.

Birdabroad heeft mensen opgeroepen om foto’s van andere nep Apple Stores naar haar op te sturen. Een aantal mensen heeft al gereageerd op de oproep en foto’s opgestuurd. Een daarvan staat inmiddels online.

Op de weblog kun je de foto’s van de nep Apple Stores bekijken. Vooral de allerlaatste foto is komisch om te zien: een van de nepwinkels heet "Apple Stoer" in plaats van Apple Store. Als je dan toch de boel wil belazeren, doe het dan wel goed.

Het is goed mogelijk dat er in China meerdere van deze ‘Apple Stores’ zijn. China staat erom bekend veel namaakproducten te produceren en te verkopen. Hele winkels nabouwen is echter iets nieuws.