2min

Tags in dit artikel

, ,

Beveiligingsspecialisten bij Symantec, de makers van Norton-antivirusprogramma’s, schatten dat cybercriminaliteit wereldwijd 114 miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt. Dat is meer dan de gehele drugsmarkt bij elkaar opgeteld. Ruim 431 miljoen mensen waren vorig jaar het slachtoffer van cybercriminelen.

Dat schrijft Symantec in het nieuwe Norton Cybercrime Report 2011. Volgens de onderzoekers is meer dan tweederde van alle volwassenen (69 procent) wel eens het slachtoffer geweest van een cybercrimineel. De specialisten beweren dat iedere seconde 14 volwassenen het slachtoffer worden van een cybercrimineel. Dat zou neerkomen op ruim 1,2 miljoen slachtoffers per dag.

Meestal denken we dat cybercriminelen slachtoffers aanvallen op de computer. De beveiligingsspecialisten bij Symantec hebben berekend dat 10 procent van alle internetgebruikers via de mobiele telefoon is aangevallen door een cybercrimineel. Acht van de tien slachtoffers is tussen de 18 en 31 jaar oud.

Volgens Adam Palmer, cybersecurityadviseur bij Norton, onderschatten veel mensen het gevaar van cybercrime. "De afgelopen 12 maanden zijn driemaal zoveel volwassenen het slachtoffer geworden van onlinecriminaliteit dan offlinecriminaliteit. Toch denkt minder dan één derde dat ze volgend jaar het slachtoffer zullen worden van cybercriminelen. Tegelijkertijd vindt 89 procent dat er meer gedaan moet worden aan het bestrijden van cybercriminaliteit."

Het onderzoek toont ook aan dat er een groot gat is tussen bewust zijn van het gevaar en het daadwerkelijk ondernemen van beveiligingsmaatregelen. Bijna driekwart (74) procent van de respondenten zegt dat hij zich te allen tijde bewust is van het gevaar van cybercriminelen, maar ze nemen geen maatregelen om zich tegen hen te beschermen. 41 procent geeft aan dat hun beveiligingssoftware niet up-to-date is en 61 procent zegt dat ze geen moeilijk te kraken wachtwoord hebben. Slechts 16 procent van degenen die via hun mobiele telefoon internetten zegt dat hun beveiligingssoftware helemaal up-to-date is.

Vorige maand zei Symantec dat Nederland een geliefd land is bij hackers en cybercriminelen. In augustus werden er in Nederland drie keer zo veel virusmails verstuurd tegenover juli. Omgerekend bevatte één op de 147,6 e-mails een virus. Naast de vele spamberichten was ook het aantal phisingberichten in Nederland de afgelopen maand schrikbarend hoog te noemen. Maar liefst 1 op de 295,9 berichten was een phisingbericht. Ter vergelijking: in Japan was dat slechts één op de 8115.