2min

Vanmorgen schreef Techzine dat Samsung en Microsoft een deal hebben gesloten over een vergoeding die het Zuid-Koreaanse bedrijf aan de computergigant zou betalen voor ieder verkocht Android-toestel, maar Google is het daar helemaal niet mee eens en beschuldigt Microsoft zelfs van afpersing.

Voor iedere smartphone of tablet die Samsung verkoopt en voorzien is van Googles besturingssysteem Android zal het Aziatische telecombedrijf geld overmaken naar de bankrekening van Microsoft. Tevens hebben beide partijen met elkaar afgesproken dat ze in de toekomst nauwer met elkaar zullen gaan samenwerken doordat ze van ieders patenten gebruik mogen maken.

Welk bedrag er met de financiële compensatie gemoeid gaat, kon, of wilde, Microsoft niet zeggen. Vermoedelijk zal Samsung tussen de vijf en vijftien dollar per verkocht Android-toestel betalen aan Microsoft.

Met deze deal willen Samsung en Microsoft voorkomen dat ze in een eindeloze spiraal van rechtszaken en juridische conflicten belanden, wat het geval lijkt bij Samsung en Apple. Echter, Google heeft furieus gereageerd op de overeenkomst. In een verklaring zegt het internetbedrijf het volgende: "Dit is dezelfde tactiek die we eerder al van Microsoft gezien hebben. Ze slagen niet op de smartphonemarkt en nemen daarom maar juridische maatregelen om te profiteren van de successen van anderen en hinderen zo iedere vorm van innovatie."

Frank Shaw, de vicepresident binnen de communicatieafdeling van Microsoft, vat de opstelling van Google in één woord samen op Twitter: "waaaah".

Het is de zoveelste zet in de kwestie van vermeende patentinbreuk op het besturingssysteem Google. Microsoft roept al langer dat Google zich schuldig maakt aan het schenden van technologische patenten bij Android. Iedere producent die apparaten met het besturingssysteem Android verkoopt zou daarom royalty’s aan Microsoft moeten betalen.

Samsung en HTC, de twee grootste producenten van Android-toestellen, hebben inmiddels afspraken gemaakt met Microsoft over een financiële vergoeding. Google en Motorola hebben dat nog niet gedaan. Microsoft en Motorola zijn daarom met elkaar in een juridische strijd verwikkeld.

Google probeert zich tegen de beschuldigingen van Microsoft te verdedigen door overal patenten op te kopen. Door de overname van Motorola Mobility in augustus werd het internetbedrijf de nieuwe eigenaar van ruim 17.000 patenten. Tevens kocht Google onlangs 1023 patenten van IBM.