2min

De aankoop van Motorola Mobility zal de dynamiek van de mobiele markt niet ‘verpesten’. Tevens zal Google Motorola geen oneerlijk marktvoordeel geven ten opzichte van andere partners.

Dat zegt de voormalige topman bij Google Eric Schmidt in een interview met Bloomberg. "Het Androidplatform is onze hoogste prioriteit en we zullen niets doen met Motorola, of wie dan ook, dat de dynamiek van Android zou kunnen verpesten", aldus Schmidt.

Volgens de voormalige topman is het van groot belang dat Google geduchte concurrenten heeft om het besturingssysteem verder te ontwikkelen. "We hebben concurrentie tussen de verschillende Androidspelers nodig. We zullen niemand een voorkeursbehandeling geven op de manier waar men zich zorgen om maakt", aldus Schmidt.

Google wordt er al langer van beschuldigd dat zij bepaalde partijen oneerlijk marktvoordeel geeft. Android is weliswaar open source maar het duurt soms enkele maanden voordat Google nieuwe versies voor iedereen beschikbaar maakt. Bepaalde partijen krijgen soms enkele maanden voorrang. Dit werd duidelijk toen Google eerder dit jaar weigerde de broncode voor het besturingssysteem Android Honeycomb vrij te geven.

Half augustus nam Google Motorola Mobility over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Met de overname werd Google in één klap ruim 17.000 patenten rijker. Hiermee wil het internetbedrijf zich verdedigen in lopende rechtszaken tegen het populaire besturingssysteem Android. Tevens kocht het bedrijf dit jaar ruim 2000 patenten van computergigant IBM.

Schmidt erkent dat het opkopen en opstapelen van patenten de strategie is om een einde te maken aan alle rechtszaken. "Vanuit ons perspectief zullen we genoeg patenten hebben om een wapenstilstand in de markt af te dwingen", aldus Schmidt. Volgens hem wordt deze tactiek ook in andere markten gebruikt en is in feite dus niks nieuws. Wanneer een wapenstilstand bereikt zal worden kon de voormalige topman niet inschatten.

Een van de grootste lopende rechtszaken tegen Google is aangespannen door Oracle, de grootste fabrikant van databasesoftware. Deze partij klaagde Google vorig jaar aan, omdat het internetbedrijf geen licentie had aangevraagd voor het gebruik van Java-patenten bij het besturingssysteem Android. Vanwege de absurde eisen die beide partijen over en weer stellen, oordeelde de rechter dat beide partijen om tafel moeten gaan zitten om te kijken of ze tot een schikking konden komen. De eerste gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden en beetje bij beetje worden er vorderingen gemaakt.