1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uit onderzoek van Enterprise Management Associates (EMA) blijkt dat het marktaandeel van de Blackberry-smartphones sneller daalt dan verwacht. Vooral de zakelijke klanten overwegen om over te stappen. Wereldwijd kelderde het aandeel van de Blackberry-toestellen in augustus naar 11,7 procent. Een jaar eerder had Blackberry nog 18,7 procent van de markt in handen.

De grootste bedreiging voor Blackberry-maker RIM bevindt zich op de zakelijke markt. In deze markt heeft Blackberry nog steeds een aandeel van 52 procent, waarbij 30 procent van deze bedrijven groter is dan 10.000 werknemers. Als veel van deze bedrijven overwegen om over te stappen keldert het marktaandeel van de Blackberry-smartphones ineens erg snel. Tevens blijkt dat slechts 14 procent van de Blackberry-gebruikers tevreden is met zijn toestel, ter vergelijking bij de iPhone is dat 44 procent.

Volgens Steve Brasen, research director bij EMA: "We hadden wel verlies in het marktaandeel van de Blackberry’s verwacht, maar deze resultaten zijn veel dramatischer dan we hadden kunnen voorspellen".

Begin 2012 introduceert Blackberry nieuwe toestellen die uitgerust zullen zijn met BBX, een nieuw besturingssysteem waarmee het bedrijf hoopt een betere positie te bemachtigingen op de smartphonemarkt. BBX is een samensmelting van het Blackberry OS en het QNX besturingssysteem welke RIM gebruikt voor de Playbook. Of RIM de naam BBX kan gebruiken voor dit nieuwe besturingssysteem is nog maar de vraag. RIM kan een kort geding tegemoet zien hierover omdat een ander bedrijf claimt merkrecht te hebben op de term BBX.