2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google Maps, de digitale routeplanner van Google, is zo populair dat het internetbedrijf heeft besloten dat grootgebruikers vanaf volgend jaar moeten gaan betalen voor deze dienst. Voor de gewone gebruiker die gebruik maakt van Google Maps verandert er niets voor bedrijven en webwinkels die de Google Maps API gebruiken wel.

Om bezoekers nog beter van dienst te zijn is het op websites van veel bedrijven mogelijk om daar vandaan hun route te plannen. Ook reisbureaus maken gretig gebruik van de mogelijkheid om potentiële reizigers een impressie te geven van hun vakantiebestemming of om aan te geven welke accomodaties op een bepaalde bestemming geboekt kunnen worden. Via Google Maps is het dan goed te zien of een hotel accomodatie dicht bij het centrum ligt of dicht bij het strand.

Veel van dit soort bedrijven gebruiken daarvoor de Google Maps API, via deze API kan op de website van het bedrijf een kaart Google Maps worden getoond met daarop verschillende locaties aangestipt. Het gratis gebruik van deze API gaat Google nu beperken.

Om deze dienst in de toekomst betaalbaar te houden zegt Google dat grootgebruikers vanaf 1 januari 2012 moeten gaan betalen voor deze dienst. Onder ‘grootverbruikers’ verstaat Google de bedrijven die meer dan 25.000 verzoeken per dag genereren. Volgens niet-officieel bevestigde geruchten betalen deze bedrijven straks 4 dollar voor elke extra duizend verzoeken boven de grens van 25.000.

Een woordvoerder van Google zegt dat hij op de hoogte is van mogelijke onrust bij gebruikers. Zij zullen volgens hem hun eigen gebruik van Google Maps kritisch tegen het licht houden en vervolgens een gepaste beslissing nemen. "Door het toenemende gebruik van de Google Maps API is het van groot belang dat we naar de lange termijn kijken", aldus de woordvoerder. Grootgebruikers die geld verdienen met deze dienst zullen daarom in de toekomst moeten betalen.

De woordvoerder benadrukt dat deze maatregel slechts 0,35 procent van alle gebruikers treft. Zij zullen in de toekomst geld moeten neerleggen voor de Google Maps API. Eerder besloot Google al om op de Google Translate API eenzelfde beperking te leggen. Veel grootverbruikers zijn toen overgestapt naar Bing Translate of Yahoo Translate. Voor Microsoft zal dit in elk geval weer een mogelijkheid zijn om de Bing Maps beter onder de aandacht te brengen.