2min

Nokia is van plan om de Amerikaanse markt voor mobiele telefoons te gaan veroveren met haar nieuwe smartphones die voorzien zijn van Windows Phone. "Het zal erop of eronder worden", aldus CEO Stephan Elop.

Dat zegt de topman van Nokia in een interview met Businessweek. De Finse telecomfabrikant heeft de afgelopen jaren flink wat marktaandeel op de smartphonemarkt moeten inleveren aan concurrenten Apple, Samsung en HTC, zowel in de VS als in Europa. Nokia heeft meer dan 60 miljard euro verloren sinds Apple de iPhone lanceerde in 2007. Toentertijd had Nokia nog een marktaandeel van 50,8 procent in de VS, nu is dat nog maar 20,9 procent.

Elop denkt de rentree te maken door competitief te zijn en de toestellen voor de juiste prijs aan te bieden. Tevens gaat Nokia populaire apps toegankelijk maken voor Windows Phone. "We zullen er alles aan doen om deze op ons platform aan te bieden", aldus Elop. Volges hem was dit een veelgehoord probleem met oudere besturingssystemen van Nokia.

Door de introductie van de Lumia 800 en Lumia 710 en vier nieuwe mobiele telefoons in de Asha-serie hoopt Nokia een comeback te maken in de VS. Analisten hebben al aangegeven voorzichtig positief te zijn over de nieuwe smartphones van Nokia, maar het zal volgens hen nog niet eenvoudig worden om deze aan de man te brengen. Ook daar speelt Nokia op in door het marketingsbudget voor de Windows Phone-toestellen te verdrievoudigen.

Elop lijkt het succes van Nokia’s comeback in handen te leggen van het besturingssysteem Windows Phone. Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, deed eerder al hetzelfde. "Onze ambitie is dat dit nieuwe besturingssysteem een goed alternatief wordt voor Android en Apple. We willen steevast bij de eerste 3 van de wereld horen", aldus Van Silfhout. Volgens hem moet het nieuwe besturingssysteem wel een succes worden. "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B", aldus een zelfverzekerde Van Silfhout.

Daarnaast ziet de CEO ook kansen voor zijn bedrijf op de tabletmarkt, hoewel Nokia plannen voor een eigen tablet nog niet officieel heeft aangekondigd. Elop wilde daar niets over kwijt in het interview.