2min

Zoals verwacht heeft Google zijn onlinemuziekwinkel Google Music gelanceerd. Het internetbedrijf had daarvoor een speciaal muziekevenement georganiseerd. Helaas voor ons is Google Music voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar.

De bibliotheek van Google Music telt meer dan 13 miljoen nummers. De digitale muziekwinkel zal geïntegreerd zijn met Android Market, de plek waar smartphonegebruikers hun apps en video’s kunnen kopen en downloaden.

Met Google Music wil het internetbedrijf de concurrentie aangaan met Apple en Amazon. Google is daar weliswaar aan de late kant mee: Apple introduceerde acht jaar geleden al de iTunes Store, de digitale muziekwinkel waar consumenten losse nummers en albums kunnen kopen. Net als bij deze winkel betalen muziekliefhebbers één dollar per nummer en kunnen ze deze afspelen waar en wanneer ze willen, zolang het apparaat maar een internetverbinding heeft.

Analisten zijn verbaasd hoe snel Google dit project op heeft weten te zetten, maar ze hebben er nog wel hun bedenkingen bij. Google heeft namelijk met drie van de vier grote platenlabels een overeenkomst gesloten: Universal, Sony en EMI. Grote ontbrekende label aan dit rijtje is Warner Music. "Het is zaak dat Google zijn catalogus snel aanvult. Google Music is gelanceerd, maar het blijft een werk in uitvoering", aldus analist Mike McGuire.

Daarnaast vragen analisten zich af of Google voldoende inkomsten kan genereren met een muziekdienst. Tegelijkertijd benadrukken ze dat deze dienst absoluut noodzakelijk is om andere concurrenten bij te benen. Google Android is ’s werelds populairste smartphonebesturingssysteem, zo is gebleken uit onlangs gepubliceerde cijfers van Gartner. Door gebruik te maken van de cloud zal Google in staat zijn om consumenten binnen boord te halen en houden, net zoals bij Apple het geval is.

Om de lancering van Google Music te promoten, kunnen muziekliefhebbers iedere dag één nummer kosteloos downloaden. Deze en andere aangekochte nummers kunnen gebruikers delen met hun vrienden op Google+, het sociale netwerk van het internetbedrijf. En daar zien analisten een gouden kans weggelegd voor Google. "Aanbevelingen van vrienden zijn de op een na meest gebruikelijke manier om muziek te ontdekken. Wij denken dat de optie om muziek te delen het koopgedrag van consumenten zal stimuleren", aldus Zanavah Levine van Google.

Hier in Europa, en Nederland in het bijzonder, zullen we nog een tijdje moeten wachten op de muziekwinkel. Google Music is momenteel alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Wanneer Google Music naar Europa komt, is onbekend. Wie de website van Google Music bezoekt krijgt alleen het volgende bericht te zien: "Het spijt ons. Google Music is momenteel alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten." Nog eventjes geduld dus.