2min

Wie niet sterk is moet slim zijn. Dat is zeker het geval bij Samsung. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent heeft de Galaxy Tab 10.1 een ander design en een andere naam gegeven: de Galaxy Tab 10.1n. Hiermee wil het bedrijf het verkoopverbod dat de Duitse rechter oplegde omzeilen om haar tablet toch aan de man te brengen.

In augustus stapte Apple in verschillende Europese landen naar de rechter om een import- en verkoopverbod te eisen van de Galaxy Tab 10.1. Deze tablet was in de ogen van Apple een ‘slaafse kopie’ van haar eigen iPad 2. Daarnaast zou het Android-besturingssysteem inbreuk maken op verschillende patenten van Apple. Wat betreft het ‘slaafs’ kopiëren stelde de Duitse rechter Apple in het gelijk. Vanaf dat moment mocht Samsung niet langer haar Galaxy Tab 10.1 verkopen in Duitsland.

Ook in Nederland liep een soortgelijke rechtszaak. De Haagse rechter was van mening dat de Galaxy Tab 10.1 geen vrijwel identieke kopie was van de iPad 2. Wel bepaalde de rechter dat de Samsung Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Ace inbreuk maakte op diverse patenten. Maar door eenvoudige software-update mochten deze toestellen alsnog verkocht worden in Nederland.


Om het vonnis van de Duitse rechter te omzeilen is Samsung geraffineerd te werk gegaan: het bedrijf heeft de Galaxy Tab 10.1 simpelweg in een ander jasje gestoken. Het grote verschil is de rand, de Galaxy Tab 10.1n heeft een dikkere metalen rand die enigszins overloopt op de voorzijde van de tablet. Of bepaalde interne componenten zijn aangepast is nog onbekend.

Patentanalist Florian Mueller zegt dat het net lijkt of het designteam en de Duitse advocaten van Apple om tafel zijn gaan zitten en met dit ontwerp naar buiten kwamen. Hij zou het dan ook niet vreemd vinden als Apple opnieuw naar de rechter stapt om een import- en verkoopverbod te eisen.

Hierboven heb ik een afbeelding toegevoegd waarop beide tablets zijn afgebeeld. Ter verduidelijking: het bovenste plaatje is de Galaxy Tab 10.1n, de onderste het oude vertrouwde ontwerp.