2min

Oracle heeft een flinke uitspraak gedaan, het bedrijf beweerd namelijk dat HP betaalt aan Intel om de Itanium chip in leven te houden. Hiermee probeert HP het beeld te vormen dat er toekomst zit in de Itanium chip terwijl dit volgens Oracle niet het geval is.

Oracle doet deze uitspraak in de processtukken die zijn ingebracht in een rechtszaak met HP. Oracle besloot eerder dit jaar om de Oracle-software niet langer te ontwikkelen voor het Itanium-platform omdat er geen toekomst meer in zou zitten. HP spande daarop een rechtszaak aan tegen Oracle, HP stelt dat Oracle contractueel verplicht is om hun software blijven ontwikkelen voor het Itanium-platform. Daarnaast stelt HP dat Oracle is gestopt met het ontwikkelen voor het Itanium-platform zodat het deze klanten zelf kan gaan voorzien van hardware. Oracle nam vorig jaar namelijk Sun Microsystems over inclusief de grote server hardware-tak van Sun.

Oracle ontkent en zegt dat er geen toekomst meer zit in Itanium en HP en Intel hun klanten en softwarepartners voor de gek houden. Oracle is ook niet de enige partij dit is gestopt met het Itanium-platform eerder staakte Microsoft en Red Hat hun ontwikkelingen al voor dit platform.

De meest gebruikte toepassing van op het Titanium-platform is echter de database-server van Oracle. Doordat Oracle de ontwikkeling van deze database-server heeft gestaakt voor het Itanium-platform lijkt het erop dat de toekomst van Itanium nu echt aan een zijden draadje hangt.

Zowel HP als Intel beweren dat er nog een toekomst is voor de Itanium processoren. Uit de processstukken is echter gebleken dat Intel en HP hebben besloten om nog maar twee nieuwe versies van de Itantium-processor te maken. Oracle stelt daarop dat Intel dat niet doet omdat het zo’n lucratief platform is maar omdat HP er voor betaalt.

Daarnaast stellen de advocten van Oracle dat het ook niet vreemd is dat HP deze stap zet. De klanten die bij HP de Itanium-servers afnemen, nemen ook de licenties en onderhoudscontracten af bij HP. Als de Itanium-processor komt te vervallen en wordt vervangen door een meer generieke processor komt er ook ineens veel meer concurrentie van partijen die deze licenties en onderhoudscontracten ook kunnen leveren tegen veel scherpere tarieven. Iets wat HP veel geld kan kosten, mogelijk zelfs miljarden dollars.

Voor beide verhalen valt dus iets zeggen, Oracle zou meer Sun hardware willen verkopen en de huidige Itantium klanten zijn daarvoor een ideale doelgroep. Aan de andere kant zou de toekomst van Itantium mogelijk ook wel ten einde lopen. Het is nu aan de rechter om te beslissen wat er contractueel is vastgelegd en hoe de toekomst eruit zal gaan zien.

In elk geval zijn de spanningen tussen HP en Oracle er niet minder om geworden.