2min

De goedkeuring van de overname van Motorola Mobility door Google leek slechts een formaliteit te zijn, maar laat toch langer op zich wachten. De Europese Commissie stelt de beslissing voorlopig uit, omdat ze meer informatie wil over de deal.

De Commissie wil inzage in documenten "die essentieel zijn voor de evaluatie van de transactie", aldus een woordvoerster. Google maakt zich geen zorgen over het uitstel. Volgens het internetbedrijf is het "routine" dat de Europese Commissie om dergelijke informatie vraagt. "We hebben er alle vertrouwen in dat de Commissie tot de conclusie komt dat deze overname goed is voor de concurrentie. We zullen nauw samenwerken met de Europese wetgever zolang zij nog geen besluit heeft genomen", aldus Google.

In augustus maakte Google bekend 12,5 miljard dollar te willen neerleggen om Motorola Mobility in te lijven. Door deze overname kan Google in één klap meer dan 17.000 mobiele patenten aan zijn portfolio toevoegen. Het internetbedrijf wil deze gebruiken om zich te verdedigen in lopende rechtszaken die onder meer Apple en Microsoft hebben aangespannen tegen partners van Google. Zij zijn van mening dat Google en de partners diverse patenten schenden in het besturingssysteem Android.

Na het uitbrengen van het bod moest de overname nog wel goedgekeurd worden door diverse partijen. Aandeelhouders gaven onlangs het groene licht voor de overname. Amerikaanse en Europese toezichthouders moeten vooralsnog instemmen met de overname. Zij zullen hun oordeel moeten uitspreken of Google hierdoor niet te machtig wordt en zo de concurrentie belemmert. Waarschijnlijk zal dit pas op z’n vroegst begin volgend jaar gebeuren.