Ubuntu verwijdert Java van systemen via update

Door op , 3244x bekeken

Oracle heeft sinds de overname van Sun Microsystems al veel verandert aan de producten en licenties van het oude Sun. Een van de zaken die Oracle heeft geschrapt is de licentie voor besturingssystemen om Java te verspreiden. Ubuntu mag dus niet langer Java meeleveren bij het besturingssysteem en ook geen patches verspreiden, daardoor heeft Canonical besloten om Java dan maar te schrappen.

Canonical, het bedrijf achter de populaire Ubuntu distributies mag officieel sinds deze zomer Java niet meer verspreiden. De oude Sun-licentie die dit mogelijk maakte is door Oracle ingetrokken. Hierdoor kan Java niet langer worden meeleverd met Ubuntu of voorzien worden van automatisch updates.

Het probleem is nu dat Java nogal vaak voorzien moet worden van updates omdat er vaak lekken opduiken in de software. Veel cybercriminelen maken dan ook misbruik van applicaties als Java. Het is daarom belangrijk dat Java regelmatig wordt voorzien van updates. Nu dat niet meer kan kiest Canonical voor de andere weg. Het gaat nu een automatische update voor Ubuntu verspreiden die niet alleen Java uitschakelt maar ook compleet verwijderd van het systeem. Hierdoor lopen Ubuntu-gebruikers niet langer gevaar.

Voor Ubuntu-gebruikers zijn er echter wel alternatieven om toch gebruik te kunnen maken van Java. Ze kunnen namelijk overstappen op de OpenJDK van Java. Deze is inmiddels opgenomen in de software database van Ubuntu en kan eenvoudig worden geďnstalleerd. De OpenJDK is de nieuwe open source implementatie van Java die de oude OracleJDK (SunJDK) vervangt. Een ander alternatief is door naar java.com te surfen en daar Java te downloaden en te installeren.

Op de hoogte blijven van Techzine via Facebook, like ons:

Speciale aanbieding: Apple iPad Air 2 16GB Zilver

  Winkel Beoordeling Prijs Prijs inclusief porto
0_sterren € 399.00 € 399.00 Bekijken
0_sterren € 399.00 € 399.00 Bekijken
0_sterren € 419.00 € 419.00 Bekijken
0_sterren € 424.00 € 424.00 Bekijken
7_sterren € 425.00 € 425.00 Bekijken
Bekijk de prijzen van alle 17 winkels.

Nieuw op Techzine

  • Alles
  • Smartphones
  • Tablets
  • Laptops
  • Apps
  • IT-Pro