2min

De biografie van de overleden topman bij Apple Steve Jobs krijgt mogelijk een grote update. Walter Isaacson, de auteur van de biografie, heeft laten doorschemeren dat hij niet alles in zijn boek heeft opgenomen en dat een herziene druk in de toekomst goed denkbaar is.

"Dit boek is de eerste of tweede versie. Het is niet de definitieve versie", zo zei Isaacson onlangs in een interview. Hiermee onthult hij zijn plannen om in de toekomst een herziene druk van de biografie uit te willen geven.

De Nederlandse versie van het boek heeft een omvang van 720 pagina’s. Daarin vertelt de auteur onder meer over Jobs’ jeugd, beginperiode van Apple, het tweede bedrijf NeXT, het grootmaken van Pixar, zijn nieuwe start bij Apple, en ga zo maar door. Je zou al met al verwachten dat het boek redelijk compleet is en dat er nog weinig aan te vullen valt, maar schijn bedriegt. Zelfs nu ontbreken er nog enkele hoofdstukken aan dit boek. Zo wordt er bijvoorbeeld niks verteld over de voornemens om een Apple televisie op de markt te brengen. Ook de iPhone 5 blijft onbesproken, evenals de vele lopende rechtszaken en de vermissing van het prototype van de iPhone 4 en 4S. Verhalen die veel opschudding hebben veroorzaakt).

In diverse interviews heeft Isaacson al eerder toegegeven dat hij enkele zaken heeft weggelaten uit het boek. Maar nu blijkt dat dit wellicht met voorbedachte rade is gebeurd om nog een extra druk te publiceren. De biografie over de oud-topman bij Apple wordt door velen beschouwd als de bestseller van het jaar.

Als deze versie al een groot kassucces is, dan is het aannemelijk dat een herziene druk opnieuw veelvuldig over de toonbank zal gaan. Een lucratieve manier om opnieuw flink wat centen te verdienen. ‘De een z’n dood is de ander z’n brood’ gaat letterlijk op in dit geval. Wie de biografie al heeft aangeschaft en gelezen, moet voor zichzelf maar uitmaken of hij zich belazerd voelt, of dat hij de herziene druk verwelkomt.