1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft er nog steeds veel voor over om de standaard zoekmachine van Mozilla Firefox te zijn en te blijven. Mozilla ontvangt voor dit privilege elk jaar maar liefst 300 miljoen dollar van Google.

Dit blijkt uit het contract wat beide partijen afgelopen week ondertekende. Het contract legt vast dat Google de aankomende drie jaar de standaard zoekmachine zal blijven van Mozilla Firefox. Welk bedrag er met de deal gemoeid was bleef lang onduidelijk. Echter is nu dan toch uitgelekt dat de waarde van het contract om en nabij de één miljard dollar ligt. Met het uitlekken van de nieuwe overeenkomst is ook duidelijk dat Google fors meer is gaan betalen dan de voorgaande jaren, terwijl juist werd verwacht dat Google minder zou gaan betalen omdat het marktaandeel van Google Chrome de laatste jaren flink is gegroeid.

In voorgaande jaren lag het bedrag op ruim 100 miljoen dollar. De grootse stijging zou vooral te danken zijn aan het feit dat er nu meerdere partijen in de deal geïnteresseerd zouden zijn. Zo zou een andere grote speler, Microsoft, graag de zoekmachine Bing standaard in de browser van Mozilla willen verwerken in de hoop meer marktaandeel te kunnen vergaren. Uiteindelijk bleek Google toch aan het langste eind te trekken.