2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het internationale hackerscollectief Anonymous dreigt Sony opnieuw het leven zuur te maken. Ditmaal vanwege zijn steun aan de binnenkort te verschijnen Amerikaanse Stop Online Piracy Act (SOPA).

Anonymous is boos op Sony, omdat het openlijk zijn steun heeft uitgesproken voor de op handen zijnde SOPA-wetgeving. In het wetsvoorstel krijgen belanghebbende partijen zoals platen- en filmmaatschappijen vergaande middelen om websites schenden aan te pakken waarvan zij vermoeden dat ze auteursrechten schenden. Het instellen van blokkades in het internetadresboek (DNS) en volledig offline halen zijn twee van deze maatregelen. Ook filtering en monitoring behoren tot het arsenaal van klagende partijen. Hiervoor hebben zij geen rechterlijk bevel meer nodig als de SOPA-wetgeving er is.

Onacceptabel, zo oordeelt Anonymous. "SOPA steunen staat gelijk aan het van de brug gooien van een bedrijf", zo zegt het hackerscollectief in een videoboodschap. "Jullie steun aan SOPA is het tekenen van de doodstraf voor Sony en zijn partners. Daarom hebben we besloten om jullie netwerk opnieuw te vernietigen (…) Sony, je bent gewaarschuwd."

Diverse organisaties en experts leveren veel kritiek op de SOPA-wetgeving, die in hun ogen het doel voorbij schiet. De Business Software Alliance (BSA) heeft moeite met de mogelijkheid dat klagende partijen zonder officiële aanklacht een website uit de lucht kunnen laten halen als zij vermoeden dat deze auteursrechten schendt. Ook Wikipedia overweegt om, als wijze van protest, tijdelijk de online encyclopedie uit de lucht te halen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Sony de woede van Anonymous op zich haalt. In april van dit jaar haalden hackers, vermoedelijk leden van Anonymous, het gehele PlayStation Network (PSN) offline. Ook slaagden zij erin om de gegevens van 77 miljoen gebruikers buit te maken. Het duurde een aantal weken voordat het netwerk weer geleidelijk online kwam, in die periode was het onmogelijk om online te gamen met een PlayStation 3.

In september ging het PSN-netwerk ook al offline, al was het slechts voor enkele uren. Het is niet bekend of Anonymous achter deze hackaanval zat, omdat niemand de verantwoordelijkheid opeiste. Hetzelfde geldt voor de hackaanval die in oktober plaatsvond, waarbij de inloggegevens van 93.000 gebruikers werden buitgemaakt. Naast het PlayStation Network (PSN) gingen Sony Online Entertainment (SOE) en Sony Entertainment Network (SEN) toen ook op zwart.