1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Japanse overheid is al ruim drie jaar bezig met het ontwikkelen van een geavanceerd en omstreden cyberwapen. Inmiddels is deze in gesloten omgeving getest en na verluid zal deze niet worden ingezet als aanvalswapen maar alleen worden gebruikt voor het verdedigen van de eigen netwerken.

Het Japanse Ministerie van Defensie heeft een cyberwapen ontwikkeld waarmee cyberaanvallen uitgeschakeld kunnen worden, aldus de Japanse Krant De Yomiuri Shimbun. De krant laat weten dat het cyberwapen inmiddels is getest in een gesloten netwerkomgeving, de ontwikkeling van het wapen loopt al sinds 2008. Het technisch onderzoek zou zijn gedaan door het elektronicaconcern Fujitsu.

Het ontwikkelde wapen zou in staat zijn om de herkomst van malware na te gaan en dezelfde route af te leggen als hoe de malware is binnengekomen. Vervolgens zou het in staat zijn om de bron uit te schakelen. De reden waarom het wapen omstreden is, is omdat het de systemen waar het langs komst om de bron te bepalen ook schade zou toebrengen.

Bronnen hebben inmiddels bevestigd dat het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is begonnen met het opstellen van wetgeving na aanleiding van veelvuldige aanvallen tegen het land in de afgelopen maanden. Zo was afgelopen september het Japanse automerk Mitsubishi het doelwit van een Trojaans paard. Cyberwapens zijn overigens niet nieuw, China en de Verenigde Staten beschikken hier ook al langer over.