2min

Een zware tegenvaller voor Apple kunnen we het wel noemen. Een Amerikaanse columnist is erachter gekomen dat de patenten op Apples persoonlijke assistent Siri mogelijk in handen zijn van een werknemer van Google. Naar verluidt was dit zelfs niet bij Google bekend.

De kans is dus groot dat de carrière van deze werknemer een flinke vlucht gaat maken bij Google. Mogelijk gaat Google proberen om de patenten in handen te krijgen.

De patenten zijn nu in handen van Graham Spencer, hij kreeg deze patenten toen hij in 1994 de zoekmachine Excite startte. In elk geval komen drie patenten van Spencer overeen met Siri. Deze zijn namelijk gebaseerd op het aanroepen van externe databases om een zoekopdracht te beantwoorden. Inmiddels werkt Spencer nu alweer vijf jaar voor Google.

De Amerikaanse columnist die dit aan het licht heeft gebracht is Robert Cringely. Hij is al jaren actief op internet en was aanwezig bij de oprichting van Excite, hij was toen een van de adviseurs van het bedrijf. Hij wist zich nog te herinneren dat Excite dit soort patenten in handen had en na onderzoek bleek dat nog steeds zo te zijn. Waarop hij besloot zijn kennis in een blog online te zetten.

In elk geval biedt het voor Google wellicht mogelijkheden om een stokje te steken voor het juridsiche geweld van Apple. Apple is momenteel druk bezig om alle Androidfabrikanten aan te klagen en hun producten uit de handel te drukken. Apple is van mening dat Android inbreuk maakt op hun mobiele besturingssysteem iOS.