1 min

Het marktaandeel van Android op de tabletmarkt wordt vrijwel dagelijks groter en gaat ten koste van Apple’s iOS. Apple is weliswaar nog de koploper, maar voelt de hete adem van Android in zijn nek.

Dat heeft onderzoekbureau Strategy Analytics becijferd. Het afgelopen jaar behaalde Android een marktaandeel van 39 procent. In 2010 was dat nog 29 procent. Koploper Apple zakte in deze periode terug van 68 procent naar 58 procent.

In het laatste kwartaal van vorig jaar verscheepten alle fabrikanten 26,8 miljoen tablets. Dat is aanzienlijk meer in dezelfde periode in 2010: toen werden er 10,7 miljoen tablets verscheept. Omgerekend is het aantal verscheepte tablets met een factor 2,5 gegroeid in een jaar tijd.

Als we de percentages uitdrukken in cijfers zien we dat Apple de meeste tablets verscheepte in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Welgeteld gingen er 15,4 miljoen iPads over de toonbank in deze periode, zoals overeenkomt met de laatste kwartaalcijfers van Apple. Android kwam niet verder dan 10,5 miljoen tablets. In heel 2011 zijn er volgens de onderzoekers 66,9 miljoen tablets verkocht. Een jaar eerder was dat nog 18,6 miljoen. Omgerekend dus een stijging van 260 procent.

Niet alleen uit het steeds grotere marktaandeel verkochte tablets blijkt de populariteit van het besturingssysteem Apple. Vorige maand werd de 10 miljardste app gedownload uit de appwinkel Android Market. Sommige analisten verwachten dat Android Apple de volgende maand zal overtreffen qua aantal gedownloade apps.