2min

Tags in dit artikel

, ,

Facebook zal vandaag het papierwerk indienen waarmee het bedrijf nog maar een stap verwijderd is van de beursgang. Morgan Stanley zal het bedrijf begeleiden in dit proces. Het internetbedrijf hoopt hiermee een bedrag van 5 miljard dollar op te halen.

Dat melden anonieme, maar welingelichte bronnen aan diverse internationale media als Reuters en Bloomberg.

Opvallend is het besluit om voor slechts 5 miljard dollar aan aandelen uit te geven. Analisten en beleggers gingen er tot nu toe van uit dat Facebook een bedrag van 10 miljard dollar wilde ophalen bij een beursgang, zo’n 10 procent van de totale waarde van het internetbedrijf. Waarom Facebook nu minder aandelen gaat uitbrengen dan verwacht is onbekend. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat Facebook de prijs van de aandelen wil proberen op te drijven door een beperkt aantal aandelen uit te geven. Als er voldoende vraag is naar het aandeel Facebook kan het bedrijf altijd nog besluiten om meer aandelen uit te geven.

Tevens is bekend geworden dat zakenbank Morgan Stanley de beursgang zal begeleiden. Ook andere namen als Goldman Sachs, Bank of America, Barclays Capital en JP Morgan deden de ronde als potentiële kandidaten om de beursgang in goede banen te leiden. Morgan Stanley heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven die de stap naar de beurs maken. Zo stond de zakenbank bijvoorbeeld Groupon en Zynga bij toen zij hun beursgang kenbaar maakten.

De verwachting is dat Facebook de geschiedenisboeken ingaat als het bedrijf dat het meeste kapitaal opbrengt op de openingsdag. Tot op heden heeft Google deze titel op zak met een beursgang van ongeveer 2 miljard dollar. Google zal deze titel dus naar alle waarschijnlijkheid moeten afstaan aan zijn concurrent Facebook.

Geruchten over de beursgang van Facebook doen al maanden de ronde. Mark Zuckerberg, oprichter en CEO, heeft altijd volgehouden dat zijn bedrijf zich pas naar de beurs begeeft als de tijd daarvoor rijp is. Hij noemde overigens nooit een datum.