2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Facebook, Google en nog 19 andere internetbedrijven hebben bepaalde content van het internet in India afgeschermd. Als de bedrijven daarvan zouden afzien, zou een algehele blokkade van dreigen.

De Indiase rechtbank had de internetbedrijven daartoe verplicht. Vorig jaar is er een wet aangenomen die internetbedrijven verantwoordelijk stelt voor de content die zij online plaatsen. Als er klachten binnenkomen over aanstootgevende teksten of afbeeldingen, dan moeten de verantwoordelijke partijen deze content binnen 36 uur van de website verwijderen. Zo niet, dan riskeren ze een algehele blokkade van hun diensten in het land.

Een Indiase academicus diende een klacht in bij de rechtbank. De internetbedrijven zijn volgens hem verantwoordelijk voor het verspreiden van content die aanstootgevend is voor hindoes, moslims, christenen en politici. De rechtbank deelde deze mening en gebood de internetbedrijven om de content te verwijderen. Ze kregen van de rechter 15 dagen de tijd om hun zaken op orde te stellen.

Google heeft in een reactie laten weten geografische filters toe te passen zodat deze content niet in deze regio bekeken kan worden. Zoekopdrachten met Google Search, YouTube en Blogger zullen vanaf heden geen zoekresultaten opleveren die naar deze content leidt. Overigens heeft minder dan één op de tien inwoners van India een internetverbinding (minder dan 12 miljoen mensen).

Burgerrechtenorganisaties vrezen nu dat de deur naar volledige internetcensuur op een kier is gezet. In China gaf Google aanvankelijk gehoor aan de wensen van de Chinese overheid om bepaalde content te blokkeren. Op een gegeven moment wenste het internetbedrijf niet langer hieraan te willen meewerken, waarop het bedrijf besloot om zich volledig terug te trekken uit het land. Vorig jaar september gaf de Chinese overheid Google opnieuw een internetlicentie.