2min

De Duitse minister voor burgerschap en familieaangelegenheden Kristina Schröder (CDU) wil dat scholen hun leerlingen les geven over de gevaren van sociale netwerken en digitaal pesten.

Dat zei de politica tijdens een schoolbezoek in Berlijn. Het komt in de praktijk nog te vaak voor leerlingen digitaal worden gepest of dat ze onzorgvuldig omspringen met hun persoonsgegevens, wat op zijn beurt weer identiteitsfraude faciliteert. Social media zoals Facebook spelen daarbij een rol van belang. Daarom is het de taak van scholen om hun leerlingen te informeren over de gevaren van het internet, social media en digitaal pesten.

"Net als seksuele voorlichting hoort ook voorlichting over het gebruik van sociale media thuis in de klassen vanaf het vijfde leerjaar. We moeten leerlingen ook wijzen op de gevaren van sociale netwerken, ze zijn er niet alleen voor het plezier van de gebruikers", aldus de minister.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 9 en 16 jaar oud gemiddeld 88 minuten per dag op het internet surfen. Bijna driekwart (72 procent) van de kinderen tussen de 13 en 16 heeft een profiel op een van de sociale netwerken. Nederlandse Facebookgebruikers hebben gemiddeld 150 vrienden en brengen zo’n 45 minuten per dag door op dit platform.

Jürgen Brautmeier, lid van de mediacommissie in Noordrijn-Westfalen, kan zich vinden in de oproep van de minister. "Eigenlijk moeten we leerlingen al vanaf de basisschool waarschuwen voor de gevaren van sociale netwerken. We moeten hen ook leren om zich verantwoordelijk te gedragen in de digitale wereld", aldus Brautmeier.

In Nederland is gisteren een nieuw initiatief gelanceerd waar slachtoffers van digitaal pesten terecht kunnen: Meldpunt.nl. Naast het inwinnen van informatie over het voorkomen van digitale pesterijen, kunnen ze hier tevens terecht voor een luisterend oor. Ten slotte is het mogelijk om een button te downloaden die je kunt integreren in je webbrowser.