2min

Zowel de Amerikaanse als Europese autoriteiten hebben het groene licht gegeven aan Google voor de overname van Motorola Mobility. De Europese Commissie zegt wel dat het Google en haar concurrenten nauwlettend in de gaten zal houden dat zij zich aan de Europese mededingingsregels houden.

Door deze overname breidt Google in één klap haar patentportfolio uit met ruim 17.000 patenten. Hiermee wil het internetbedrijf zich verdedigen in lopende rechtszaken die Apple en Microsoft hebben aangespannen tegen partners van Google. Zij menen dat het mobiele besturingssysteem Android inbreuk maakt op diverse patenten en eisen daarom een vergoeding. Uit angst voor langslepende juridische gevechten en hoge compensatie, kiezen diverse partijen eieren voor hun geld en betalen licentiekosten aan Microsoft. Het computer- en softwarebedrijf heeft al deals gesloten met onder meer Acer, HTC, Samsung en LG.

Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben ingestemd met de overname van Motorola Mobility door Google. Het internetbedrijf kondigde vorig jaar augustus al aan dat ze deze bedrijfstak van Motorola wilde inlijven. Hiervoor reserveerde Google een bedrag van 12,5 miljard dollar.

In dezelfde periode bracht Google ook een bod uit op het patentenpakket van het failliete Canadese bedrijf Nortel. Uiteindelijk wist een consortium onder leiding van Apple de ruim 6000 patenten binnen te slepen voor een bedrag van 4,5 miljard dollar. Ook deze overname is nu officieel goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.

De Europese Commissie zegt Google nauwlettend in de gaten te houden of het zich aan de Europese mededingingsregels houdt. De Europese Commissie gaat vooral letten of Google zich aan de zogeheten FRAND-voorwaarden houdt voor essentiële telecompatenten. FRAND staat voor Fair, Reasonable and Non-Discriminatory, wat inhoudt dat Google de essentiële patenten voor een redelijke licentieprijs moet aanbieden aan andere fabrikanten, zonder daarbij onderscheid te maken.

In december stelde de Europese Commissie de goedkeuring uit, omdat het inzage wilde hebben in enkele documenten. Een woordvoerder stelde dat het slechts om een formaliteit ging en dat dit een routineprocedure was. De nu de Commissie deze papieren heeft ingezien, krijgt Google het groene licht voor de overname.

Het is nu de beurt aan de wetgevers van Israël en Taiwan om hun fiat te geven aan de overname. Wanneer dat zal gebeuren is op dit moment onbekend.