2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Steve Jobs, wijlen CEO van Apple, was volgens zijn geautoriseerde biografie bereid om een thermonucleaire oorlog te voeren met de maker van het mobiele besturingssysteem Android. In zijn opinie was Google veel te ver gegaan met het overnemen van eigenschappen van ‘zijn’ iOS en daar moest het bedrijf voor boeten. Nu de CEO is overleden lijken de gemoederen wat gesust te zijn en zou Apple klaar zijn voor een schikking met verschillende Android-fabrikanten. Apple zou 5 tot 15 dollar per verkocht Android-toestel willen ontvangen.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de prijs van het apparaat, hoe duurder het toestel, hoe hoger Apple’s aandeel in de prijs zou worden. Het bedrijf uit Cupertino zou het voorstel overigens vooralsnog enkel bij Motorola en Samsung hebben ingediend. Met deze overeenkomst zou Apple een deel, of zelfs alle lopende rechtszaken met de verschillende bedrijven willen beëindigen. Er lopen op het moment rechtszaken tegen Motorola en Samsung in de Verenigde Staten, Duitsland Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

De rechtszaken tussen Apple, Samsung en Motorola hebben vooralsnog overigens weinig uitgehaald. Zo won Apple nog weinig essentiële zaken terwijl de 3G-patenten van Samsung en Motorola uiteindelijk ook geen soelaas konden bieden. Een schikking zou daarom wellicht geen slechte uitkomst zijn voor alle bedrijven.

Apple zou deze regeling overigens niet bij alle Android-fabrikanten willen opleggen. Samsung en Motorola zijn niet ongewoon met het betalen van licentiekosten voor Android want ook Microsoft verdient aan elk verkocht toestel. Het bedrijf uit Redmond zou per verkocht Android-apparaat zo’n 10 dollar mogen bijschrijven.