1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vijf Europese providers waaronder Vodafone en Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, worden verdacht van het maken van prijsafspraken, hierop zal mogelijk een uitgebreid Europees onderzoek volgen.

Een woordvoerder van de Europese Unie bevestigde dat er informatie is opgevraagd, met betrekking tot de manier waarop in de toekomst standaardisatie van mobiele communicatie zal plaatsvinden. Een formeel onderzoek is nog niet opgestart: "Deze informatieronde betekent niet dat we op dit moment zorgen hebben over de concurrentie, noch zegt dit iets over mogelijke volgende stappen", zo zegt de woordvoerder.

Volgens de Financial Times wordt het verzoek tot informatie doorgaans vervolgt met een officieel onderzoek. De krant is via anonieme bronnen te weten gekomen dat functionarissen die specifiek gaan over concurrentiezaken, informatie hebben opgevraagd over ontmoetingen tussen vijf bedrijven, te weten Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia en Telefónica.

Deze providers komen sinds 2010 bij elkaar onder de naam E5 en bespreken tijdens deze bijeenkomsten bijvoorbeeld het standaardiseren van mobiel betalen.

Ondanks het ontbreken van harde bewijzen en geleverde notulen van vergaderingen aan de Europese Commissie zijn er vanuit Europa vermoedens dat er geheime prijsafspraken zijn gemaakt.

Ook in Nederland worden T-Mobile, Vodafone en KPN verdacht van het maken van prijsafspraken voor mobiel bellen en internetten.