2min

Tags in dit artikel

, ,

Nokia heeft er onverstandig aan gedaan om zich enkel te richten op het mobiele besturingssysteem Windows Phone. De Finse smartphonefabrikant had nooit moeten instemmen met deze deal. Het bedrijf gooit hiermee haar eigen ruiten in.

Dat schrijft oud-bestuurder Tomi Ahonen op zijn weblog. Hij beweert dat Nokia’s besturingssystemen Symbian en Maemo samen met Windows Phone een marktaandeel van 39 procent hadden in 2011. Nog geen jaar later was dat aandeel ingezakt tot 14 procent.

Ahonen is van mening dat Stephen Elop, de CEO van Nokia, nooit de Lumia tot vlaggenschip had moeten promoten. De N9- en N950-toestellen zijn in zijn ogen superieur. "Alleen een dwaas van een CEO weigert de N9 en N950 wereldwijd te verkopen", aldus de oud-bestuurder. Dat Symbian niet per definitie een oud en achterhaald besturingssysteem is, bewijst de Nokia 808 PureView volgens hem. Deze kreeg op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona nog de handset of the show award.

Enkel inzetten op het succes van de Lumia-toestellen is een "suïcidale Microsoft-strategie", aldus Ahonen. Hij vreest dat Nokia nooit meer haar oude glorie als marktleider zal behalen als Elop deze koers aanhoudt. "Het marktaandeel kan hooguit stabiliseren, maar Nokia zal marktaandeel blijven bloeden. De Lumia-strategie zal falen. Hoe langer Nokia op dit pad blijft, hoe meer schade er wordt aangericht", zo voorspelt Ahonen.

Net na de lancering van de Lumia 800 en 710 in oktober vorig jaar verklaarde Sebastiaan van Silfhout, algemeen directeur van Nokia Nederland, dat Nokia al haar hoop heeft gevestigd op het succes van Windows Phone. Hij stelde: "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B." Vice-president Victor Saeijes verwoordde het in januari op vergelijkbare wijze: "Plan B is dat plan A slaagt."

Charlie Kindel, een voormalig topman op de Windows Phone 7-afdeling, leverde onlangs een andere verklaring voor het geringe succes van het nieuwe besturingssysteem. Het was in zijn ogen de schuld van telecomoperators en smartphonefabrikanten. Zij zouden onwelwillend staan tegenover de hardware-eisen die Microsoft stelt aan Windows Phone-toestellen, en hun eigen gang gaan als Microsoft nieuwe updates wil uitrollen.

Experts daarentegen zijn een stuk optimistischer over de toekomst van Nokia. Volgens hen wordt 2012 een topjaar voor Nokia. Door het geweldige design en technische specificaties van de Lumia-smartphones en de installatie van Windows Phone 7 zullen deze als warme broodjes over de toonbank gaan.