1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het gratis aanbieden van licenties voor nano-simtechnologie, is een lege belofte. Het is een truc waarmee Apple probeert het intellectueel eigendom van andere bedrijven te ontwaarden. Daarnaast beschikt Apple niet over essentiële patenten om nano-sim aan te bieden. Dat zegt een woordvoerder van Nokia in een reactie op Apple’s uitlating.

Het trio van Nokia, Motorola en RIM enerzijds en Apple anderzijds strijden om de vraag wie in de toekomst de nieuwe simkaartstandaard mag leveren in Europa. Beide partijen hebben ieder hun eigen versie van de nano-simkaart ontworpen. Deze nieuwe simkaart is éénderde dunner en kleiner dan de huidige micro-simkaart.

Nokia ziet het ontwerp van Apple niet zitten. Niet alleen vanwege het feit dat de fabrikant dan opnieuw aan de tekentafel kan plaatsnemen (de nano-simkaart van Apple is groter), maar ook omdat het bedrijf dan licentiekosten aan Apple zou moeten betalen. Apple probeerde gisteren de spanning uit de lucht te halen door te zeggen het bedrijf licenties voor de nano-simkaart gratis aanbiedt.

Volgens Nokia is dit niet meer dan een truc van Apple. "Wij zijn niet op de hoogte van enig intellectueel eigendom van Apple dat het bedrijf essentieel acht voor haar nano-simkaart voorstel. Apple’s voorstel voor een royalty-vrije licentie is niet meer dan een poging om het intellectuele eigendom van anderen te ontwaarden", aldus een woordvoerder van Nokia.

Aanstaande donderdag zal het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) stemmen over de nieuwe simkaartstandaard in Europa.