2min

Steeds minder Nederlanders maken een profiel aan op Twitter maar veel mensen zijn dan ook al lid. Het afgelopen jaar kwamen er slechts 250.000 nieuwe accounts bij. In 2010 waren dat er nog 280.000 en in 2009 maar liefst 430.000. Wel waren alle Nederlandse twitteraars het afgelopen jaar goed voor ruim 2,5 miljard tweets en kent ons land 1 miljoen actieve twitteraars.

Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope. Volgens het onderzoeksbureau is de rek er inmiddels wel uit. De afgelopen jaren maken steeds minder Nederlanders een Twitterprofiel aan. Al met al zijn er volgens Multiscope zo’n 1,05 miljoen twitteraars actief in Nederland. Afgezet tegen het aantal inwoners is dat een percentage van 6,3 procent van de Nederlanders. Iets meer dan helft van de Nederlandse twitteraars (59 procent) is man, maar uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat vrouwen actievere twitteraars zijn dan mannen. Zij hebben gemiddeld 2993 tweets geplaatst, mannen komen niet verder dan 1880 tweets. Wat betreft het aantal followers is het aantal navenant gelijk tussen mannen en vrouwen.

Verder blijkt uit het onderzoek van Multiscope dat gemiddeld één op de vier twitteraars zijn account afschermt voor buitenstaanders. Als andere twitteraars de tweets van deze persoon willen lezen en volgen, zullen ze eerst toestemming aan deze persoon moeten vragen. Ongeveer één op de drie vrouwen schermt haar profiel af, bij de mannen is dat 18 procent.

Uit onderzoek van Semiocast bleek onlangs dat Nederland de meest actieve twitteraars ter wereld kent. In de door Semiocast onderzochte periode (1 september tot 30 november 2011) bleek dat 33 procent van de Nederlandse twitteraars een tweet had verstuurd. Daarnaast bracht 52 procent van deze groep veranderingen aan in zijn of haar profiel, bijvoorbeeld door nieuwe followers toe te voegen.

Benieuwd waar de actiefste twitteraars van Nederland wonen? Bekijk dan de onderstaande infographic van Multiscope.