2min

De hoogopgelopen ruzie tussen Apple en het Chinese technologiebedrijf Proview zal waarschijnlijk met een schikking afgehandeld worden. Volgens de advocaat van Proview is de houding van Apple de afgelopen tijd veranderd en is hij ervan overtuigd dat ze er gezamenlijk uit zullen komen.

De zaak kwam eind 2011 aan het rollen. Toen stapte Apple naar de Chinese rechtbank, omdat Proview inbreuk zou maken op de merknaam iPad. Proview zei dat het deze merknaam al in 2000 had laten vastleggen: ‘iPad’ was een afkorting voor ‘Internet Personal Access Device’, een desktop die niets wegheeft van de hedendaagse tablets. Het bedrijf verkocht de merknaam door aan een Brits bedrijf en Apple kocht op haar beurt weer dit bedrijf. Zodoende is de merknaam het eigendom van Apple, zo claimde het Amerikaanse technologiebedrijf. Maar volgens Proview had de overdracht van de merknaam geen betrekking op de Chinese markt.

De Chinese rechtbank oordeelde in het voordeel van Proview. Het gevolg was dat de iPads uit de winkelschappen werden gehaald. Naast een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar eiste Proview tevens een import- en exportverbod voor Apple’s iPad in China. De Chinese rechtbank besloot om geen gehoor te geven aan deze eis van Proview, omdat dit grote economische schade zou toebrengen aan het land en het bovendien niet in het landsbelang is als Apple wegtrekt uit China. Inmiddels heeft Proview ook een rechtszaak aangespannen in Amerika wegens fraude en misleiding.

Tijdens zijn bezoek aan China bracht Apple CEO Tim Cook deze problematiek ter sprake. Wat er precies besproken is tussen hem en Chinese overheidsofficials, blijft in het ongewisse.

Proview gaf in februari al aan een schikking te willen treffen, maar Apple voelde daar niets voor. Maar volgens de advocaat van Proview is er sindsdien het nodige veranderd in de houding van Apple waardoor het bedrijf nu wel bereid zou zijn om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Volgens de advocaat heeft Apple al een bod op tafel gelegd, maar zijn cliënt zou daarmee niet akkoord zijn gegaan. Toch is hij ervan overtuigd dat beide partijen een overeenkomst zullen bereiken.