1 min

Microsoft onthulde deze week twee Surface-tablets die door de softwaregigant op de markt worden gezet om Windows 8 als tabletbesturingssysteem te stimuleren. Mogelijk wil het bedrijf hetzelfde doen met een smartphone met het onlangs aangekondigde Windows Phone 8 als besturingssysteem.

Het is nog niet zo lang geleden dat Microsoft voor het laatst smartphones introduceerde. Medio 2010 lanceerde het merk een aantal telefoons uit de Kin-serie, maar dit bleek na enkele maanden al een grote deceptie te worden omdat de verkopen ver achter bleven op de verwachtingen. Microsoft zou met Windows Phone 8 echter een veel betere kaart in de hand kunnen hebben.

Microsoft zou volgens bronnen binnen de industrie een overeenkomst zijn aangegaan met een fabrikant om een eigen Windows Phone 8-toestel te ontwikkelen, zo meldt een analist van Nomura. Het is echter onduidelijk of het ontwikkelde toestel zal functioneren als een referentie-ontwerp, of ook werkelijk op de markt wordt gezet.

Microsoft heeft de geruchten niet bevestigd of ontkend. Een woordvoerder vertelde dat Microsoft geloof heeft in haar hardwarepartners en dat het bedrijf zich richt op het afwerken van Windows Phone 8, zodat het besturingssysteem dit jaar nog gelanceerd kan worden.