2min

Het bekende veilinghuis Christie’s in Londen gaat een Apple-1-computer veilen in oktober. Op 9 oktober kan men een bod komen doen op een Apple-1 computer die met de hand is gebouwd door Apple-oprichter Steve Wozniak. Het veilinghuis hoopt een bedrag tussen de 50.000 en 80.000 pond op te halen.

De Apple-1-computer die wordt geveild door Christie’s heeft het serienummer 22 en is momenteel nog eigendom van Joe Copson, een voormalige Apple-medewerker.

De eerste Apple-computers werden allemaal met de hand gebouwd door Apple-oprichter Steve Wozniak. Steve Jobs, de andere bekende oprichter van Apple, hield zich in die tijd vooral bezig met de verkoop en de marketing van de computers. Doordat het gaat om de allereerste modellen die nog met de hand zijn gebouwd, zijn ze ook veel geld waard onder verzamelaars.

Christie’s gaat er nu vanuit dat de Apple-1 ergens tussen de 50.000 en 80.000 pond zal opleveren. Deze schatting is mede gebaseerd op het feit dat Joe Copson vorig jaar al heeft geprobeerd de Apple-1 te verkopen via eBay. Hij vroeg toen 107.000 pond voor de Apple-1 maar dat bedrag bleek wat te hoog te zijn.

Voor de koper is het trouwens echt een computer om naar te kijken want werken doet deze Apple-1 niet meer. Het interne geheugen, de DRAM, ontbreekt in deze machine. Hierdoor kan de Apple-1 dus niet worden opgestart.

Als de DRAM nog wel aanwezig zou zijn, dan zou deze machine een heel stuk meer waard zijn. Twee jaar geleden veilde Christie’s ook al een Apple-1, toen met nummer 82, deze bracht destijds 213.000 dollar op. Ongeveer twee keer zoveel als waar het veilinghuis nu op in zet. Ook veilinghuis Sotheby’s heeft recent, in juni, een Apple-1 geveild, deze leverde 240.000 pond op, ongeveer drie keer zoveel als waar Christie’s nu op in zet. Het grote verschil is echter dat deze twee modellen nog wel werkten.

Hoeveel Apple-1-computers er nog zijn is niet bekend. In totaal maakte Wozniak maar 200 exemplaren van de Appl-1, dus heel veel zullen er waarschijnlijk niet meer zijn. Ten tijden van de lancering van de Apple-1 werd deze verkocht voor 666 dollar, later verlaagde Apple de prijs naar 475 dollar.